INUNDAŢII DEVASTATOARE în ţară: Zeci de oameni EVACUAŢI, mai multe gospodării AFECTATE, drumurile BLOCATE

Disperare pentru oamenii loviţi de inundaţiile devastatoare din sudul ţării. Este alertă de gradul zero, hidrologii au emis cod roşu de inundaţii şi pe râul Jiu la câteva ore după ce aceeaşi avertizare a fost dată şi pentru râul Teleorman. Aproape 40 de oameni au fost evacuaţi marţi noaptea din calea apelor în Teleorman, alţii au ajuns să-şi care singuri soţiile şi copiii în spate de teama puhoaielor, informează România TV.

10 dec. 2014, 07:24
INUNDAŢII DEVASTATOARE în ţară: Zeci de oameni EVACUAŢI, mai multe gospodării AFECTATE, drumurile BLOCATE

În Teleorman, în plină iarnă, mai multe gospodării au fost inundate după ce s-a umflat un pârâu. Apa ajunge în unele locuri chiar şi la aproape un metru în curţile oamenilor. Oamenii au ajuns la capătul răbdării, spun că este a cincea oară în acest an când apele se revarsă.

Zeci de persoane din comuna Tătărăştii de Jos au fost evacuate din locuinţe, în noaptea de marţi spre miercuri, ca urmare a instituirii codului roşu de inundaţii pe râul Teleorman.

Alte familii sunt izolate în comuna Dobroteşti ca urmare a creşterii debitului apelor, iar râul Tecuci a inundat mai multe zone din localitate, inclusiv staţia de apă. Din acelaşi motiv, autorităţile judeţene au luat măsuri şi în comunele Plosca şi Peretu, unde s-a intervenit cu saci de nisip şi opt motopompe pentru evacuarea apei.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Teleorman, Adrian Gâdea, se acţionează în continuare cu motopompe şi se intervine cu ajutorul pompierilor, al jandarmilor şi cu bărci pentru scoaterea apei din curţi ori din case, unde este cazul.

‘Situaţia sper să se îmbunătăţească. Utilajele acţionează. Sunt echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). (…) Acţionăm până când situaţia se va remedia’, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului Judeţean.

Şi fântânile au fost afectate din cauza faptului că zona este inundată. Apa din fântâni nu mai este potabilă.

Dezastrul a fost provocat de un pârâu care s-a revărsat după ploile puternice din ultimele zile.

Pârâul Câinelui s-a umflat şi a inundat. Oamenii au spus că pe timpul verii acest pârâu are o adâncime de cel mult 20-30 de centimetri, iar acum a ajuns la 2 metri adâncime şi sunt zone în care pârâul are şi 60-70 de metri lăţime.

Şi în Dâmboviţa, străzile s-au transformat în canale, spre disperarea şoferilor.

Giurgiu: Autorităţile locale au evacuat preventiv persoane din locuinţe şi au construit diguri de protecţie

UPDATE: Patru diguri din saci de nisip au fost ridicate miercuri după-amiază în localitatea Roata de Jos, în lungime totală de aproximativ 60 de metri, pentru protecţia unor locuinţe, acestea adăugându-se celor din localitatea Vânătorii Mici, din cursul dimineţii.

Două persoane şi 70 de animale dintr-o gospodărie au fost evacuate preventiv în localitatea Vânătorii Mici din judeţul Giurgiu, iar echipaje Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi angajaţi de la Administraţia Naţională ‘Apele Române’ s-au mobilizat, în noaptea de marţi spre miercuri, pentru ridicarea unui dig de protecţie din saci de nisip în localitate.

‘De azi noapte, de la orele 3,50, în localitatea Vânătorii Mici a început ridicarea unui dig de protecţie pentru şase locuinţe în urma creşterii apelor râului Neajlov şi, totodată, au fost evacuate preventiv şi duse în spaţiile puse la dispoziţie de primărie două persoane şi 70 de animale mici din localitate’, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt a ISU Giurgiu, Mădălina Boţoroagă.

Potrivit acesteia, pentru acţiunea de construire a digului au fost puşi la dispoziţie 10.000 de saci cu nisip, sunt implicate 28 cadre militare de la ISU şi 25 de lucrători de la ‘Apele Române’, precum şi Comitetul local pentru situaţii de urgenţă.

În judeţ sunt afectate în urma inundaţiilor 1.072 ha terenuri agricole, 1.010 ha păşune şi 620 ha păduri, 170 curţi şi grădini şi trei podeţe în 12 localităţi din cele 54 din judeţ.

Citeşte şi COD GALBEN de vânt în următoarele ore

În Mehedinţi, mai multe gospodării au fost inundate din cauza precipitaţiilor abundente. Astfel, un număr de 13 gospodării au fost inundate în oraşul Strehaia în noaptea de marţi spre miercuri, a declarat pentru AGERPRES primarul Sâmion Burcu.

Potrivit sursei citate, această situaţie s-a datorat reţelelor de canalizare care nu au putut să preia volumul de apă provenit de la precipitaţiile abundente produse în zonă.

„Pompierii militari şi voluntarii acţionează pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate”, a precizat Burcu.

Edilul oraşului Strehaia a mai arătat că şi râul Huşniţa va crea unele probleme în zonă din cauza nivelului apei situat între cota de atenţie şi cea de inundaţie, motiv pentru care sectorul care traversează partea de răsărit a oraşului este în permanenţă monitorizat.

Vâlcea: Inundaţii în municipiul Drăgăşani. ISU este în stare de alertă

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a acţionat în ultimele 24 de ore în mai multe zone din judeţ afectate de inundaţii, cu precădere în municipiul Drăgăşani, informează Agerpres.

‘Judeţul Vâlcea se află sub avertizare de Cod Portocaliu de inundaţii pe afluenţii râului Olt de ieri de la ora 6,00 până în mâine la ora 14,00. La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Vâlcea s-a operaţionalizat grupa operativă pentru monitorizarea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă. În acest moment echipajele de intervenţie acţionează în Drăgăşani pe strada Primăverii, unde evacuează apa din zona complexului de locuinţe sociale şi strada Zlătărei, la o gospodărie. Pe parcursul zilei ieri, angajaţii Inspectoratului au acţionat pentru evacuarea apei provenite din precipitaţiile abundente în localităţile: Drăgăşani, din trei gospodării de pe strada Digului şi dintr-un ansamblu de locuinţe sociale situate pe strada Primăverii şi în comuna Suteşti’, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Cătălin Popescu.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘General Magheru ‘ al Judeţului Vâlcea a luat toate măsurile necesare intervenţiei pentru limitarea şi eliminarea efectelor eventualelor situaţii de urgenţă care pot apărea, iar la nevoie se vor suplimenta forţele.

Precipitaţiile căzute în ultimele zile au provocat deja mai multe alunecări de teren în comuna Măciuca, în Păuşeşti – Măglaşi în staţiunea Băile Olăneşti.

Hunedoara: Pompierii din Lupeni au intervenit pentru deblocarea DN 66A, la Valea de Brazi

Mai mulţi copaci acoperiţi de zăpadă s-au prăbuşit, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, în zona localităţii Valea de Brazi, de pe DN 66A Lupeni-Câmpu lui Neag, în Valea Jiului, pompierii militari din Lupeni fiind chemaţi la faţa locului, în două rânduri, pentru a îndepărta arborii de pe carosabil.

„Drumul a fost blocat ca urmare a prăbuşirii pe carosabil a copacilor rupţi sub greutatea zăpezii căzute. Echipajele de pompieri au intervenit cu motofierăstraie pentru segmentarea copacilor şi îndepărtarea acestora de pe carosabil”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara, Anemona Doda.

Pompierii militari din Lupeni au mai intervenit, tot în cursul nopţii, pentru stingerea unui incendiu ce a izbucnit la un cablu de pe un stâlp de înaltă tensiune din Lupeni. „După ce specialiştii Enel au debranşat stâlpul de înaltă tensiune de la reţeaua de curent, pompierii au lichidat incendiul în doar câteva minute”, a precizat Anemona Doda.

Potrivit primelor verificări, cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric.

Citeşte şi PROGNOZA METEO pe trei zile. Află cum va fi vremea în următoarea perioadă

Circulaţia rutieră se desfăşoară miercuri cu dificultate şi pe drumul naţional DN 67, între Drobeta Turnu Severin şi Târgu Jiu, fiind tasat carosabilul din cauza infiltraţiilor de apă provenită de la precipitaţiile abundente căzute în zonă.

Şeful Secţiei Drumuri Naţionale Drobeta Turnu Severin, Cornel Folescu, a declarat pentru AGERPRES că în sectorul cuprins între kilometrii 16 +150 – 16+210 infrastructura a fost avariată, în noaptea de marţi spre miercuri, pe o lăţime de 2,5 metri şi o adâncime de 55 centimetri.

„În perimetrul localităţilor Colibaşi şi Lazu traficul rutier se desfăşoară pe 1/2 cale. La faţa locului se află o echipă de intervenţie”, a precizat Folescu.

Potrivit sursei citate, zona este semnalizată corespunzător cu indicatoare de avertizare şi restricţii, astfel încât pe dealul Colibaşi participanţii la trafic să nu fie implicaţi în evenimente rutiere.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că la această oră nu sunt anunţate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită din cauza vremii sau a vreunui eveniment rutier şi nici probleme majore în ceea ce priveşte fluenţa traficului pe principlale artere rutiere.

Pe autostrada A3 Bucureşti – Ploieşti se semnalează precipitaţii sub formă de ploaie, iar la kilometrul 56 s-a acumulat apă pe ambele sensuri, existând risc de acvaplanare.

Atragem atenţia că în judeţul Argeş, pe DN7 Piteşti – Râmnicu Vâlcea, pe raza localităţilor Cotmeana şi Morăreşti, se semnalează precipitaţii sub formă de ninsoare, iar în judeţul Gorj, pe DN67C Novaci – Rânca, între kilometrii 25 şi 34, stratul de zăpadă măsoară aproximativ 1 centimetru, cu precizarea că se acţionează cu utilaje de deszăpezire şi de împrăştiere a materialelor antiderapante.

STAREA DRUMURILOR

MUNTENIA
umed
– drumuri cu zapada
DN 6 km 90+190-132+435 Rosiori de Vede/TR zapada 1-2 cm
DN 52 km 7+000-44+600 si 49+194-52+649 Crangu/TR zapada 1-2 cm
DN 51A km 13+500+53+600 Piatra/TR zapada 1-2 cm
DN 65E km 15+800-30+030 Crangu/TR zapada 1-2 cm
DN 65E km 30+630-39+998 Piatra/TR zapada 1-2 cm
DN 65A km 102+000-130+005 Turnu Magurele/TR zapada 1-2 cm
DN 65A km 51+600-86+195 si 91+345-102+000 Dobrotesti/TR zapada 1-2 cm

OLTENIA
umed
– drumuri cu zapada
izolat in jud Dolj zapada sub 1cm
DN 67D km 64+000 – 76+830 Godeanu/MH – lim. jud. CS zapada 1- 3 cm
DN 66 km 93+500 – 126+000 Bumbesti Jiu/GJ – Petrosani/HD zapada 1 cm
DN 67C km 25+000 – 34+800 Novaci – Ranca /GJ zapada 1 cm
DN 7A km 48+000 – 86+601 Voineasa/VL – limita judet HD zapada 1-3 cm
DN 6 km 132+435 – 172+000 lim.jud. TR – Caracal/OT partial zapada sub 1 cm
DN 6 km 176+800 – 185+230 Caracal/OT – lim. jud. DJ partial zapada sub 1 cm
DN 54 km 1+550 – 15+000 Caracal – Valdila/OT zapada sub 1 cm
DN 64 km 2+400 – 14+000 Caracal – Osica de Sus/OT zapada sub 1 cm

BANAT
umed
– drumuri cu zapada
DN 67D km 76+830 – 90+000 Valea Cernei izolat zapada
DN 66A km 88+000 – 109+308 zapada DN 7A km 86+601 – 105+120 zapada imbibata 2 cm
DN 66 km 138+000 – 180+000 zapada imbibata 1 cm

CRISANA SI MARAMURES:
umed
– drumuri cu zapada
DN 75 km 20+000 – km 60+000 Magura/BH – Scarisoara/AB zapada 0-1 cm
DN 18 km 23+000 – 30+000 Gutai/MM, km 70+000 – 104+000 Borsa/MM si km 153+000 – 180+365 zapada 0-2cm

TRANSILVANIA
umed
– drumuri cu zapada
DN2 D km 95+000 – 109+000 Ojdula/CV – Targu Secuiesc/CV zapada framantata 0-1 cm
DN 7C km 130+000 – 136+000 Balea Cascada zapada framantata 1-2 cm
DN 12A km 13+000 – 20+000 Frumoasa/HR – Lunca de Sus zapada framantata 0-1 cm
DN 12C km 5+000 – 32+000 Gheorgheni/CV – lim.jud.NT zapada framantata 1-3 cm
DN 13B km 21+000 – 32+000 Bucin/HR – Borzon/HR zapada framantata 0-1 cm
DN 13E km 74+000 – 82+000 Zagon/CV – Barcani/CV zapada framantata 0-1 cm
DN 15 km 168+224 -223+411 Toplita/HR – Tulghes/HR zapada framantata 1-2 cm

MOLDOVA
umed
– drumuri cu zapada
izolat in jud Suceava si in jud Bacau zapada 0-3 cm
izolat in jud Botosani zapada 0-5 cm
tendinta formare suluri de zapada in jus Botosani la Darabani si Dorohoi/BT, jud Neamt la Roman, jud Suceava si in jud Neamt la Targu Neamt

DOBROGEA
umed

Hidrologii au emis miercuri dimineaţă un COD ROŞU de inundaţii pentru râul Jiu. De asemenea, este în vigoare, până joi la prânz, un COD PORTOCALIU pentru mai multe râuri din sudul ţării.

Citeşte şi NINGE ca în poveşti în Bucureşti. Traficul este de coşmar FOTO şi VIDEO

VEZI şi Prăpăd în sudul ţării din cauza INUNDAŢILOR. Autorităţile se pregătesc de evacuări