Inundaţii în Sri Lanka: Bilanţul victimelor este de 151 de morţi şi peste o sută de răniţi

Bilanțul persoanelor care au murit în urma inundațiilor și alunecărilor de teren provocate de ploile musonice care au afectat timp de patru zile Sri Lanka a ajuns la 151 și peste o sută de dispăruți, au anunțat autoritățile.

29 mai 2017, 05:04
Inundaţii în Sri Lanka: Bilanţul victimelor este de 151 de morţi şi peste o sută de răniţi

Ploile au crescut nivelul a numeroase râuri obligând peste 100.000 de persoane să fie evacuate. Peste jumătate de milioane de persoane din 15 dintre cele 25 de districte ale insulei au avut de suferit în urma inundațiilor, potrivit Centrul de gestionare a catastrofelor (DMC), care a contabilizat de asemenea 95 de răniți.

În pofida unei opriri momentane a ploilor Departamentul de Meteorologie avertizează că precipitațiile se vor intensifica în cursul zilei de luni, a declarat directorul instituției, S.R. Jayasekara.

Departamentul a lansat totodată mai multe alerte precum cea de vânturi puternice în următoarele 48 de ore ca urmare a depresiunii tropicale formate în Golful Bengal care ar putea afecta insula în cursul zilei de luni.

Autoritățile prognozează până la 100 de milimetri de ploaie în următoarele ore în zonele afectate deja de inundații și în centrul țării. Potrivit directorului Departamentului de Hidrologie, M. Thuraisingham, există o mare preocupare deoarece mai multe diguri care au fost înălțate pentru a stăvili apele au suferit fisuri și infiltrații în multe zone ale râurilor Nilvala și Gin Ganga. Districtele de coastă precum Galle, Matara și Kalutara, care constituie polul turistic al țării, sunt acoperite de ape iar restul teritoriilor sunt de asemenea amenințate.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat acordarea unui ajutor de 175.000 de dolari pentru insulă.

Guvernul srilankez a lansat un apel comunității internațional pentru acordarea de ajutor și a solicitat sprijin logistic și material Organizației Națiunilor Unite.