Inventatorul aparatului etilotest a murit la vârsta de 77 de ani

Tom Parry Jones, inventatorul primului etilotest electric a murit la vârsta de 77 de ani. De aproape 40 de ani aparatul este folosit cu succes pentru a prinde milioane de şoferi care au consumat alcool înainte să se urce la volan.

15 ian. 2013, 20:48

Doctorul Tom Parry Jones a revoluţionat siguranţa pe străzi, după ce a inventat dispozitivul electronic în 1974. Imediat după apariţia lui în Anglia, etilotestul a fost vândut forţelor de poliţie din toată lumea.

Ulterior, inventatorul a primit un premiu pentru contribuţia lui la siguranţa rutieră. „Invenţia aparatului a fost uşoară. Partea dificilă să îl produc, să îl îmbunătăţesc şi să îl vând”, a declarat el la decernarea premiului. În cursul zilei de luni el a murit în casa lui din oraşul Anglesey, din Anglia.

Doctorul a reuşit să proiecteze un dispozitiv care scana cantitatea de alcool din sânge pe baza unei mostre de respiraţie. Înainte de apariţia acestui aparat, poliţiştii îi puneau pe şoferi să meargă în linie dreaptă sau să sufle într-o fiolă specială.

Alcoolul pe care o persoană îl consumă este detectat în respiraţie deoarece el este absorbit în sânge. Jones a descoperit corelaţia dintre concentraţia alcoolului din respiraţie şi a alcoolului din sânge. Chiar mai mult, inventatorul a reusit să determine raportul dintre cele două. Astfel el a arătat că că doi litri de aer conţin aceiaşi cantitate de alcool ca şi un mililitru de sânge. Folosind o reacţie chimică, etilotestul arată cantitatea de alcool în aerul expirat.

 Potrivit Daily Mirror, în 1991 el a vândut drepturile de producţie ale aparatului unei firme din America, compania MPD.