Investeşte deştept şi stai la răcoare! Cum îţi alegi aparatul de aer condiţionat

Înainte de a-și alege un aer condiționat, orice utilizator ar trebui să ia în considerare un număr de factori.

03 iul. 2015, 08:11
Investeşte deştept şi stai la răcoare! Cum îţi alegi aparatul de aer condiţionat

În condițiile în care vreți să vă instalați un aparat de aer condiționat în casă, trebuie să luați în considerare mai multe elemente. Nu este important întotdeauna să vă luați un aer condiționat cu o capacitate mai mare. Aparatele standard au capacități cuprinse între 5.500 și 14.000 BTU. Un BTU (british thermal unit) reprezintă cantitatea de energie necesară pentru a mări sau a micșora temperatura unei livre de apă cu un grad Fahrenheit.

Un aparat de aer condiționat prea mic nu va avea capacitatea de a răci o încăpere de dimensiuni mai mari. De cealaltă parte, unul de dimensiuni prea mari va răci o încăpere mult mai repede, însă nu va reuși să reducă umiditatea suficient de mult. Pe lângă faptul că va irosi o cantitate relativ mare de energie, acesta va crea o senzație neplăcută celor din acea cameră. Aparate cu capacități de 9.000 BTU sunt suficiente pentru dormitoare cu dimensiuni cuprinse între 10 și 25 de metri pătrați. De asemenea, pentru sufragerii se recomandă modele de până la 12.000 BTU.

Două aparate mici, mai bune decât unul mare

Orice cameră de dimensiuni mai mici, dar cu o înălțime mai mică de 3 metri nu va beneficia în niciun fel de pe urma unui aparat mai mare. În schimb, conform site-ului Aer-condiționat.ro, se poate apela la două modele de dimensiuni mai mici. Nici plasarea pe hol a acestora, pentru a răci un întreg apartament nu este recomandată, din moment ce temperatura se va răci foarte repede, iar acestea se vor opri, înainte ca aerul rece ajungă și în celelalte încăperi.