Învestitura lui Trump: Europenii au avut o participare foarte slabă la protestele faţă de învestirea lui Trump

Manifestațiile organizate vineri în mai multe mari orașe europene pentru a protesta față de învestirea președintelui american, Donald Trump, au atras puțini participanți, reunind cel mult câteva sute de persoane.

20 ian. 2017, 19:41
Învestitura lui Trump: Europenii au avut o participare foarte slabă la protestele faţă de învestirea lui Trump

La Berlin, între 200 și 300 de persoane, printre care americani, s-au adunat la sfârșitul după-amiezii în fața sediului partidului de dreapta populist AfD, înainte de a porni spre Poarta Brandenburg. Manifestanții au fluturat un banner uriaș pe care scria în engleză „Poduri, nu ziduri”, precum și mai multe pancarte pe care se putea citi „Da iubirii” sau, în germană, „Nu trumpismului global, nu AfD”.

Sosiți la Poarta Brandenburg, unul din simbolurile capitalei germane, manifestanții s-au strâns în fața ambasadei Statelor Unite unde au format pe asfalt cu ajutorul lumânărilor cuvântul „No”. Alături, a fost întins un drapel american, purtând inscripția „We say no” („Spunem nu”).

La Londra, militanți ai Bridges not Walls, mișcare anti-Trump al cărei nume se referă la proiectul noului președinte american de a ridica un zid la granița cu Mexicul, au desfășurat în cursul dimineții o banderolă pe Tower Bridge: „Să construim poduri, nu ziduri”.

O manifestație era prevăzută în capitala britanică în cursul serii în fața ambasadei americane la apelul unor organizații antinucleare și antirasiste, printre care CND (Campaign for nuclear disarmament) sau Stand Up to racism. Alte mitinguri urmau să aibă loc aproape la aceeași oră la Birmingham, Manchester și Edinburgh.

La Bruxelles, mai multe sute de persoane s-au adunat la sfârșitul după-amiezii în fața Teatrului Regal la Monnaie (centru), la apelul mai multor asociații pentru apărarea drepturilor omului sau ecologiste, al partidelor de stânga și organizațiilor feministe.

Amnesty International, reprezentanți ai Partidului Democrat din SUA, mai ales, s-au alăturat acestei manifestații purtând numele lights4rights. Mitingul, desfășurat exact în momentul în care președintele american, Donald Trump, depunea jurământul, s-a dorit solidar cu marșul femeilor organizat sâmbătă la Washington și mai multe orașe din lumea întreagă.

În schimb, la Praga, manifestația anti-Trump a fost anulată în lipsă de participanți.

Debutul acestor manifestații a fost marcat, cu câteva ore înaintea ceremoniei de învestire, în Filipine, fostă colonie americană cu milioane de cetățeni aflați în prezent în SUA. Vreo 300 de persoane s-au adunat în fața ambasadei Statelor Unite la Manila strigând „Dump Trump” (Aruncați-l pe Trump), în timp ce agitau pancarte pe care scria „Trump, un gunoi”.

În Statele Unite, incidente s-au produs joi seară la Washington în fața National Press Building, între sute de manifestanți anti-Trump și invitații la un bal pro-Trump, denumit „Deploraball”, după adjectivul „deplorabil” utilizat în campania electorală de Hillary Clinton pentru a-i cataloga pe simpatizanții adversarului său. Poliția a fost nevoită să recurgă la gaze lacrimogene.

Joi seară, la New York, mai multe vedete, printre care Robert de Niro, au manifestat, alături de mii de persoane într-o atmosferă relaxată. Principala manifestație din Statele Unite este prevăzută sâmbătă cu un important „marș al femeilor” pe întreg teritoriul țării.

Aproximativ 90 de persoane care au participat la protestele europene au fost arestate.