Ioan Avram Mureşan, fostul ministru al Agriculturii, a primit despăgubiri de la CEDO pentru condiţiile din închisoare

Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureșan a primit despăgubiri de la CEDO în valoare de 3.000 de euro. Acesta a deschis un proces împotriva statului român, pe motiv că drepturile sale au fost grav încălcate în perioada cât a fost închis, pentru fapte de corupție.

15 oct. 2018, 09:02
Ioan Avram Mureşan, fostul ministru al Agriculturii, a primit despăgubiri de la CEDO pentru condiţiile din închisoare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câştig de cauză lui Ioan Avram Mureşan, fost ministru al Agriculturii, care a reclamat că i-au fost încălcate drepturile pe perioada detenției. Mureșan a fost condamnat în 2012 la 7 ani de închisoare pentru deturnare de fonduri, fiind eliberat condiționat în vara anului 2016.

În plângerea depusă la CEDO a arătat că în perioada în care a fost încarcerat nu s-a ţinut seama de problemele de sănătate pe care le avea (diabet zaharat), nu i s-au respectat condiţiile de tratament şi regim alimentar, iar transportul la instanţe s-a făcut în condiţii improprii. Pentru încălcarea drepturilor sale, reclamantul a pretins un prejudiciu moral de 100.000 de euro. Guvernul nu a respins solicitarea, ci doar a contestat pretenția, ca fiind excesivă.

CEDO nu s-a arătat convinsă că „tratamentul la care reclamantul a fost supus era de o asemenea intensitate, încât să-i inducă suferințe fizice sau oboseală mentală ori că a fost o încercare de a-l umili, astfel încât să se declanșeze o încălcare a articolului 3 al Convenției”. Ca argument pentru concluzia la care a ajuns, Curtea a adus faptul că Ioan Avram Mureșan nu s-a plâns de toate aceste lucruri când era în închisoare.

Totuși Curtea a considerat că „reclamantul trebuie să fi suferit un prejudiciu moral din cauza duratei excesive a procedurilor penale împotriva lui” și a decis să-i acorde lui Mureşan daune în valoare de 3.000 euro, pe care statul trebuie să îi plătească în termen de trei luni.