Ioan Niculae poate fi eliberat. Cum motivează judecătorii această decizie

Judecătoria Găeşti a făcut publică motivarea deciziei de eliberare a Ioan Niculae, care nu este definitivă. Între altele, magistraţii motivează decizia prin faptul că omul de afaceri a fost disciplinat, stăruitor în muncă şi a dat "dovezi temeinice de îndreptare".

23 nov. 2015, 17:27
Ioan Niculae poate fi eliberat. Cum motivează judecătorii această decizie

Ioan Niculae a fost condamnat pe 2 aprilie, la doi ani şi şase luni de închisoare în doarul „mită la PSD”, iar magistraţii de la Judecătoria Găeşti consideră că acesta îndeplineşte deja condiţiile pentru a ieşi din închisoare.

Raportat la durata totală a pedepsei şi la fracţiunea deja executată , instanţa consideră că este justă opinia Comisiei pentru individualizarea regimului de executarea a pedepselor privative de libertate care arată că petentul condamnat poate beneficia de liberarea condiţionată întrucât a dat suficiente dovezi temeinice de îndreptare.

Instanţa, reţinând aceste împrejuări, consideră că în cauză, sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 59 şi următoarele Cod penal anterior, atât cu privire la fracţiunea de pedeapsă executată, cât şi cu privire la comportarea condamnatului la locul de deţinere„, se arată în motivarea Judecătoriei Găeşti, potrivit gandul.info.

Pedeapsa primită de Ioan Niculae este de 914 zile, iar pentru a putea cere eliberarea condiţionată, acesta trebuia să execute o treime, respectiv 304 zile. El a executat, efectiv, 202 zile, din 2 aprilie, până la data în care s-a discutat cererea sa de eliberare condiţionată în comisia de specialitate din Penitenciarul Găeşti, din care s-au considerat ca executate 171 de zile, ca urmare a muncii prestate.

Instanţa reţine că pe parcursul executării pedepsei Ioan Niculae a participat la 22 de programe educaţionale şi a desfăşurat activităţi lucrative. „Din caracterizarea depusă la dosar reiese că petentul a avut un comportament apreciat ca fiind “bun în perioada analizată” faţă de personal şi faţă de colegii săi, a fost recompensat de două ori în total, nu a fost niciodată sancţionat disciplinar„, se mai arată în motivare.

Citeşte şi Ioan Niculae, probleme mari în închisoare. Cui trebuie să plătească 20 de milioane de euro în 30 de zile

Judecătoria Găeşti menţionează că Ion Niculae se află la a doua analiză a situaţiei sale de comisia de specialitate din Penitenciarul Găeşti, după o amânare de două luni.

În perioada de amânare analizată petentul a participat la programe educative şi activităţi productive, lucrative, având un câştig de cinci zile pe baza muncii prestate, fiind recompensat o dată cu învoire în familie pentru 24 de ore şi are o propunere de recompensare pentru luna în curs, nefiind sancţionat„, mai precizează magistraţii.

Citeşte şi Ioan Niculae nu a convins instanţa că s-a îndreptat. Motivarea judecătorilor de a-l menţine în închisoare

Instanţa a mai reţinut că Ioan Niculae nu are antecedente penale, “ceea ce înseamnă că reeducarea sa şi cultivarea în conştiinţa sa a respectului faţă de valorile sociale se pot realize mai uşor”.

„Constatând că petentul condamnat, pe parcursul executării fracţiunii de pedeapsă, a fost stăruitor în muncă, disciplinat şi a dat dovezi temeinice de îndreptare, instanţa apreciază că deţinerea în continuare a acestuia nu mai este necesară, timpul în care a fost privat de libertate fiind suficient pentru ca scopul preventiv, educativ şi sancţionator al pedepsei să fie îndeplinit„, se arată în motivare.