Ioan Oltean: Şeful STS nu trebuie sancţionat. Nu el era obligat să identifice exact locul accidentului aviatic

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, vineri, răspunzând unei întrebări, că Marcel Opriş, şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), nu trebuie sancţionat întrucât nu el era "cel obligat" să stabilească locul în care se afla avionul căzut în Munţii Apuseni, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
24 ian. 2014, 14:43
Ioan Oltean: Şeful STS nu trebuie sancţionat. Nu el era obligat să identifice exact locul accidentului aviatic

Ioan Oltean a fost întrebat dacă nu consideră că ar fi trebuit ca şi şeful STS, Marcel Opriş, să demisioneze din funcţie sau să fie demis în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni.

„Din informaţiile pe care le am eu, nu şeful STS era cel obligat să stabilească şi să identifice exact locul (în care se afla avionul – n.r.). În opinia mea, nu şeful STS trebuie sancţionat, ci miniştrii de Interne, al Transporturilor şi al Sănătăţii. Sunt instituţii sub autoritatea acestor ministere care funcţionează, care trebuia să facă acest lucru, nu STS”, a spus Ioan Oltean.

Premierul Victor Ponta a confirmat că va solicita o reuniune a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în baza atribuţiilor sale de vicepreşedinte al Consiliului, precizând că, în prezent, adună semnăturile necesare din partea a o treime dintre membrii CSAT.

Surse oficiale au declarat anterior că premierul Victor Ponta va solicita convocarea CSAT, într-o şedinţă care să aibă loc la începutul săptămânii viitoare, pentru a discuta modul în care a acţionat conducerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni şi demiterea directorului general al STS, Marcel Opriş.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, studenta de 23 de ani şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici. În zona unde a aterizat forţat avionul a fost trimis şi un elicopter de la SMURD Mureş, însă acesta a fost nevoit să se retragă, din cauza ceţii.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Medicul Radu Zamfir a fost externat pe propria răspundere, marţi după-amiază, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie. Ulterior, medicul a susţinut o conferinţă de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viaţă, după ce aeronava a intrat în ceaţă, a pierdut înălţime, a pierdut un motor şi apoi „ne-am recules”.