Iohannis a reafirmat, la Consiliul European, sprijinul pentru implementarea obiectivelor legate de Piaţa Unică Digitală

Preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, sprijinul pentru implementarea obiectivelor legate de Piaţa Unică Digitală.

RomaniaTV.net
29 iun. 2018, 17:58
Iohannis a reafirmat, la Consiliul European, sprijinul pentru implementarea obiectivelor legate de Piaţa Unică Digitală

„Preşedintele României a reafirmat sprijinul pentru implementarea obiectivelor legate de Piaţa Unică Digitală, arătând că definitivarea acesteia reprezintă o prioritate majoră la nivel european şi a exprimat, totodată, susţinerea pentru intensificarea eforturilor în domeniul cercetării, dezvoltării tehnologice şi inovării, în scopul întăririi capacităţilor Uniunii Europene de a produce şi utiliza cunoştinţe”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, transmis la finalul reuniunii desfăşurate joi şi vineri.

Agenda reuniunii a cuprins problematica migraţiei, securitatea şi apărarea europeană, aspectele vizând creşterea, ocuparea şi competitivitatea, inclusiv politica comercială şi poziţia UE referitoare la măsurile SUA privind instituirea unor taxe la importuri din state terţe, alte aspecte vizând relaţiile externe ale Uniunii.

Totodată, Consiliul European a luat notă de propunerile vizând Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 avansate de către Comisia Europeană şi a andosat concluziile Consiliului UE privind procesul de extindere, stabilizare şi asociere, precum şi prelungirea sancţiunilor economice referitoare la Rusia, se precizează în comunicat.

Liderii europeni au reiterat şi necesitatea unei abordări cuprinzătoare a provocărilor legate de migraţie.

„A fost evidenţiată nevoia menţinerii unei atenţii sporite asupra tuturor rutelor de migraţie, precum şi pentru evitarea creării de noi rute. În plus, a fost reiterată necesitatea unui sprijin consolidat pentru statele din Africa, state de origine sau de tranzit, inclusiv sub aspect financiar, precum şi pentru regiunea Balcanii de Vest şi Spania, în contextul intensificării mişcărilor migratorii pe rutele din estul şi vestul Mediteranei. Totodată, s-a agreat implementarea celei de-a doua tranşe din Facilitatea Uniunii Europene pentru refugiaţii din Turcia”, se arată în comunicat.

Liderii europeni au mandatat Consiliul şi Comisia să examineze conceptul de creare a unor platforme regionale de debarcare, în cooperare cu statele terţe relevante şi cu organizaţiile internaţionale în materie. Totodată, s-a agreat ca migranţii salvaţi să fie transferaţi în centre constituite în statele membre, pe baze complet voluntare, în vederea procesării cererii lor de azil.

„Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea identificării unor soluţii menite să îmbunătăţească gestionarea migraţiei şi să consolideze securitatea la graniţele exterioare ale Uniunii, inclusiv prin intensificarea dialogului cu statele de origine şi de tranzit, prin eficientizarea politicii de returnare a migranţilor ale căror cereri de azil sunt respinse”, menţionează sursa citată.

Totodată, membrii Consiliului European au salutat progresele înregistrate în implementarea Cooperării Permanente Structurate (PESCO).

Iohannis a pledat pentru consolidarea cooperării UE – NATO, menţionând importanţa contracarării percepţiei false cu privire la existenţa unei relaţii concurenţiale între UE şi NATO. Totodată, preşedintele a subliniat importanţa relaţiei transatlantice în domeniul securităţii şi apărării, dar şi pe alte planuri.

Cu referire la aspectele care vizează creşterea, ocuparea şi competitivitatea, Consiliul European a andosat Recomandările Specifice de Ţară, marcând astfel încheierea exerciţiului Semestrului European 2018. A fost evidenţiată şi importanţa promovării unui sistem echitabil de impozitare la nivel UE şi a continuării acţiunilor de combatere a fraudei şi evaziunii fiscale.

De asemenea, şefii de stat şi de guvern au reiterat importanţa menţinerii unui sistem comercial multilateral bazat pe reguli şi consolidarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului în ceea ce priveşte rolul său de instituţie de supraveghere. Totodată, liderii europeni au reafirmat susţinerea pentru măsuri echivalente, luate prin demersuri legale la nivelul OMC, de răspuns la decizia SUA de impunere de tarife la importul de oţel şi aluminiu, în scopul protejării propriilor pieţe.

În domeniul digital şi al cercetării – inovării, discuţiile au evidenţiat rolul pe care cercetarea de excelenţă îl deţine în consolidarea competitivităţii economiei europene, precum şi nevoia unui sistem inovativ incluziv, care să furnizeze sprijinul necesar companiilor pentru accesul pe piaţa globală.

Pe de altă parte, Consiliul European a exprimat sprijinul pentru acordul încheiat între Grecia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei cu privire la chestiunea numelui constituţional – Republica Macedonia de Nord, andosând concluziile privind extinderea UE.

În cadrul reuniunii Consiliului European (art. 50), în format UE 27, negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a prezentat ultimele evoluţii în negocierile UE – Marea Britanie. „În ultimele luni, au fost agreate noi articole din proiectul Acordului de retragere a Marii Britanii din UE, dar rămân în continuare o serie de aspecte care trebuie soluţionate, în principal problema frontierei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, pentru a permite retragerea ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană la 29 martie 2019”, se spune în comunicat.

De asemenea, preşedintele Iohannis a apreciat progresele înregistrate pentru agrearea Acordului de retragere, reiterând necesitatea menţinerii unităţii la nivelul UE 27, precum şi sprijinul pentru demersurile întreprinse de negociatorul-şef al Uniunii.

Totodată, Iohannis a subliniat importanţa respectării principiilor de negociere definite de Uniune, precum menţinerea abordării unitare a condiţiilor echitabile de concurenţă, integritatea pieţei interne şi indivizibilitatea celor patru libertăţi. El a mai susţinut implementarea corectă a acordului de retragere, inclusiv din perspectiva procedurilor administrative pentru obţinerea „noului statut” pentru cetăţenii UE care doresc să rămână în Marea Britanie după Brexit, se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte Summitul euro în format extins, au fost agreate elemente ale consolidării Uniunii Economice şi Monetare. Acestea fac referire, în principal, la Uniunea Bancară şi reforma Mecanismului european de stabilitate, mai precizează sursa citată.