Klaus Iohannis: Cioloş rămâne o variantă bună pentru viitorul guvern. Care sunt CONDIŢIILE preşedintelui

Președintele Klaus Iohannis a precizat joi, la Bruxelles, că Dacian Cioloș rămâne o variantă bună pentru a conduce viitorul guvern, cu condiția să fie susținut de partide.

20 oct. 2016, 14:27
Klaus Iohannis: Cioloş rămâne o variantă bună pentru viitorul guvern. Care sunt CONDIŢIILE preşedintelui

„Sigur că este o variantă bună. Dacă un an a fost bun și eu l-am desemnat, cum să nu fie bun și în continuare. Dar această desemnare va depinde de partide. Dacă partidele își asumă această propunere — știți că sunt întâlniri pe care le face președintele cu partidele după alegeri și, dacă acolo vin partide și spun noi avem probabil o majoritate, noi îl propunem pe Cioloș — atunci consider că este o propunere politică și voi ține cont foarte serios de această propunere„, a subliniat șeful statului, întrebat dacă Cioloș rămâne o variantă bună dacă va fi propus.

El a explicat că un premier politic este unul asumat clar de un partid sau de o coaliție de partide și că nu îl interesează dacă are carnet de membru sau nu.

Citeşte şi: Tăriceanu: Preşedintele este pe faţă un susţinător al PNL şi vrea să-l impună premier pe Dacian Cioloş

„Un premier politic în accepțiunea mea este un premier asumat clar de un partid sau de o coaliție de partide. Pe mine nu mă interesează deloc dacă este membru cu carnet sau nu este membru cu carnet, asta este problema partidului și a relației între partid și persoana respectivă. Nu este rolul președintelui să intre să verifice dacă și-a plătit cotizația, nici nu mă interesează. Mă interesează asumarea politică. Dacă o persoană este asumată politic de un partid sau de o coaliție de partide, atunci după părerea mea este un premier politic”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

Citeşte şi:  Nicuşor Dan: USR îl susţine pe Dacian Cioloş pentru un nou mandat de premier

PNL şi USR merg pe mâna lui Cioloş şi a programului său

Alina Gorghiu şi Nicuşor Dan au anunţat că vor susţine propunerea Dacian Cioloş premier, după alegerile parlamentare.

Citeşte şi:  Alina Gorghiu: PNL şi USR vor susţine propunerea Dacian Cioloş premier, după alegerile parlamentare

Premierul Dacian Cioloş a prezentat, luni, o platformă program de guvernare despre care crede că ar putea fi funcţională şi după alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, prin continuarea schimbării începute odată cu numirea la Palatul Victoria a guvernului pe care l-a condus în ultimul an.
 
 
În acest moment declaraţiile celor mai importanţi lideri politici din România arată că dacă PNL şi USR vor forma majoritatea parlamentară Dacian Cioloş va continua în fruntea Executivului.

Șeful statului a spus că își dorește formarea unui Guvern din prima.

„După alegeri este diferit față de înainte de alegeri. Acum suntem în fază de precampanie și campanie și după aceea vom avea o situație care reprezintă voința electoratului, situație care va trebui să ducă la formarea unui Guvern. Eu nu-mi doresc o situație în care, după alegeri, apar tot felul de sensibilități ca să nu reușim să formăm un Guvern, nu-mi doresc așa ceva. Eu îmi doresc formarea unui Guvern din prima și atunci vom negocia, vom discuta și vom vedea cine are o majoritate, cine pe cine propune, dar acestea sunt chestiuni care se discută după alegeri”, a spus președintele Iohannis, întrebat cum vede o majoritate PNL — USR.

Cu privire la varianta unei majorități PSD — PNL, șeful statului a susținut că va spune în care variante crede când va desemna o persoană pentru postul de premier.

Cioloş exclude varianta de guvernare cu PSD

Premierul Dacian Cioloş a declarat joi că ar accepta să formeze un nou Executiv, dar că exclude varianta ca din acesta să facă parte şi social-democraţii, nefiind de acord să se implice într-un guvern de mare coaliţie, care n-ar avea ”o direcţie clară de reformă”.

El a fost întrebat într-un interviu acordat Hotnews dacă exclude să conducă o variantă de guvern care să aibă în componenţă PSD.

Eu cred că în momentul de faţă România are nevoie de o guvernare clară, cu o direcţie clară, sau într-o parte sau în alta. Eu personal, pornind şi de la experienţele trecutului, nu cred că o astfel de structură de guvernare ar putea funcţiona în perioada următoare. Şi, oricum, eu nu mă văd implicat într-o astfel de structură. (…) Exclud să mă implic într-un guvern de mare coaliţie care n-ar avea o direcţie clară de reformă. E important să continuăm anumite reforme, să integrăm aşteptările oamenilor de a guverna altfel, onest, transparent, pe baza de profesionalism cu obiective clare”, a răspuns premierul în funcţie.

Întrebat în mod specific dacă exclude PSD dintr-o formulă viitoare de guvernare, el a replicat: ”Nu mă văd personal implicat într-o astfel de formulă”.