Iohannis, despre închiderea graniţelor: „Ponta nu s-a consultat cu mine. S-a plimbat până la Sofia”

Klaus Iohannis a făcut o declaraţie, duminică, legată de afirmaţia lui Ponta cum că România şi-ar putea închide graniţele pentru refugiaţi.

25 oct. 2015, 10:59

Ponta nu s-a consultat cu mine pe tema închiderii graniţelor, s-a plimbat doar până la Sofia, s-a întâlnit cu alţi prim-miniştri. Este o chestiune interesantă ca preocupare de weekend. Ponta nu a avut mandat să angajeze România în niciun fel. După ce mă întorc de la Bruxelles, vom avea o discuţie pe acestă temă„, a declarat Klaus Iohannis, duminică, la Arad.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, duminică, la un summit pe tema imgiranţilor, la Bruxelles. Sâmbătă, premierul bulgar a anunţat că România, Serbia şi Bulgaria îşi vor închide graniţele în faţa imigranţilor, dacă Germannia va face acest, iar premierul Victor Ponta a confirmat că aceasta va fi poziţia celor trei ţări la summitul de duminică.

Bulgaria, România şi Serbia sunt gata să-şi închidă frontierele dacă Germania şi Austria şi le închid pe ale lor pentru a stopa afluxul de refugiaţi, a declarat sâmbătă premierul bulgar Boiko Borisov, relatează Reuters şi AFP.

CITEŞTE ŞI Victor Ponta, despre migranţi: Ce facem cu cei care nu vor să rămână în România?

„Cele trei ţări suntem gata, dacă Germania şi Austria îşi închid frontierele, să nu permitem ca ţările noastre să devină zone tampon. Vom fi gata să ne închidem frontierele”, a spus Borisov după o întrevedere cu omologii săi român, Victor Ponta, şi sârb, Aleksandar Vucic.

Premierul Ponta a spus că cele trei state își îndeplinesc obligațiile și își arată solidaritatea cu întreaga Europă, dar aceasta nu înseamnă că responsabilitatea trebuie să aparțină doar anumitor țări.

Dacă sunt țări care își închid frontierele și construiesc garduri, România, Bulgaria și Serbia au la rândul lor dreptul de a se proteja, „dar aceasta nu este o soluție bună”, a afirmat Ponta.