Iohannis, despre nominalizarea Adinei Florea la DNA: Documentele sunt în analiză şi vor primi într-un termen adecvat un răspuns

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni seara, că a primit documentele cu nominalizarea, din nou, a Adinei Florea pentru şefia DNA, iar sunt în analiză şi vor primi într-un termen adecvat un răspuns.

14 ian. 2019, 15:53
Iohannis, despre nominalizarea Adinei Florea la DNA: Documentele sunt în analiză şi vor primi într-un termen adecvat un răspuns

„Documentele sunt în analiză şi vor primi într-un termen adecvat un răspuns”, a afirmat Klaus Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, joi, că o va propune şi a treia oară pe Adina Florea pentru funcţia de procuror-şef al DNA.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, miercuri, o scrisoare ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, ca răspuns la solicitarea de reevaluare a propunerii de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a Adinei Florea. „Constat că subzistă temeiurile de fapt şi de drept avute în vedere la respingerea propunerii iniţiale”, a transmis preşedintele.

„Luând act de faptul că, în continuare, documentaţia transmisă nu conţine dovada care să ateste îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 48 alin. (10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informaţii înainte de anul 1990 şi nici să nu fi colaborat cu acestea, având în vedere că prin considerentele Deciziei nr. 358/2018, Curtea Constituţională nu recunoaşte ministrului justiţiei – în virtutea rolului central al acestuia în cadrul procedurii de numire a procurorilor în funcţiile de conducere prevăzute la art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 – posibilitatea înaintării unei propuneri cu eludarea condiţiilor obiective impuse de lege, aonstat că subzistă temeiurile de fapt şi de drept avute în vedere la respingerea propunerii iniţiale de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa”, a precizat şeful statului.

Preşedintele a respins, prima dată, în 21 noiembrie numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate.