IOHANNIS, despre vizita în Ucraina: România vrea să fie un factor activ în găsirea unor soluţii pentru pace

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, înainte de plecarea în vizită oficială în Ucraina că România îşi doreşte să fie un factor activ pentru soluţionarea politică a conflictului din sud-estul Ucrainei. Totodată, şeful statului a precizat că printre temele abordate la Kiev se numără evoluţiile din sud-estul Ucrainei şi sprijinirea etnicilor români din Ucraina şi a ucrainenilor din România.

17 mart. 2015, 07:17
IOHANNIS, despre vizita în Ucraina: România vrea să fie un factor activ în găsirea unor soluţii pentru pace

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că România susţine integritatea şi suveranitatea Ucrainei şi că ţara noastră îşi doreşte să sprijine procesul de pace în sud-estul Ucrainei.

Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS merge în Ucraina. Întâlniri cu preşedintele Poroşenko şi premierul Iaţeniuk

România îşi doreşte să fie un factor activ în găsirea unor soluţii politice la situaţia din estul Ucrainei, în promovarea păcii şi a democraţiei în regiune. Suntem interesaţi în a avea un stat vecin ferm angajat pe calea consolidăriii democratice şi pe calea europenizării„, a menţionat Klaus Iohannis.

Şeful statului a amintit că printre temele abordate în cursul întânirilor cu liderii ucraineni vor fi evoluţiile din estul separatist al Ucrainei, dar şi sprijinirea etnicilor români din Ucraina.

„Pe agenda discuţiilor se vor afla evoluţiile din sud-estul Ucrainei (…) Vom aborda şi teme bilaterale. România are disponibilitatea deplină pentru întărirea parteneriatului între ţările noastre, atât în ceea ce priveşte dialogul politic cât şi proiecte concrete.

Am convingerea că putem construi o agendă de cooperare bazată pe pragmatism şi încredere. O altă temă de discuţie va fi sprijinirea etnicilor români din Ucraina şi a ucrainenilor din România, obiectiv care poate fi atins inclusiv prin reactivarea mecanismelor guvernamentale”, a încheiat preşedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis va vizita în Ucraina Monumentul Victimelor Holodomorului, urmând ca apoi să fie primit de preşedintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a reacţionat la petiţia prin care 14.000 de persoane cer autonomia Transilvaniei

Cei doi şefi de stat vor avea convorbiri tête-à-tête, urmate de convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor două delegații, de o declarație de presă comună şi de un dejun oficial oferit de Petro Poroșenko.

Totodată, Klaus Iohannis va merge în Rada Supremă a Ucrainei, unde va avea convorbiri cu Președintele Radei, Volodimir Groisman. În cursul după-amiezii, şeful statului se va întâlni cu prim-ministrul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk.