Iohannis: O ţară din care pleacă valuri întregi de tineri specialişti este un stat în suferinţă

Președintele Klaus Iohannis a transmis marți un mesaj de felicitare Academiei de Științe Medicale, cu prilejul aniversării a 80 de ani de existență, subliniind că instituția a contribuit, încă de la înființare, la dezvoltarea și progresul cunoașterii științifice din domeniul medicinei românești.

19 mai 2015, 19:52
Iohannis: O ţară din care pleacă valuri întregi de tineri specialişti este un stat în suferinţă

„Încă de la înființare, în 1935, instituția a contribuit la dezvoltarea și progresul cunoașterii științifice din domeniul medicinei românești. Timp de opt decenii, Academia de Științe Medicale a fost un for al excelenței academice, de formare, afirmare și promovare a unor personalități de înalt nivel intelectual și științific”, a arătat preşedintele Klaus Iohannis în mesajul său.

Iohannis a subliniat că realizările și meritele elitei românești din domeniul medicinei au fost recunoscute și apreciate la nivel mondial, iar România a oferit lumii specialiști de excepție, care s-au distins de-a lungul timpului în domeniul cercetării medicale internaționale.

„Vreau să transmit totodată aprecierea mea pentru toți cei care, mai tineri sau mai în vârstă, trudesc pentru a duce mai departe renumele școlii românești de medicină. În orice stat democratic, cercetarea științifică reprezintă o sursă de progres. Țara noastră nu duce lipsă de idei creatoare, de potențial uman și intelectual. Tinerii noștri cercetători performează peste hotare și fac cinste României. În acest context, cred cu tărie că trebuie găsite instrumente adecvate de stimulare a activităților de cercetare și de atragere a tinerelor talente în țară. Expertiza lor are o valoare inestimabilă pentru România de mâine. O țară din care pleacă valuri întregi de tineri specialiști pentru că nu suntem în stare să le oferim acces la resurse și condiții decente de lucru este o țară în suferință”, a spus președintele în mesajul său.

El arată că cercetarea trebuie privită ca o investiție în viitorul României.

„Cum am susținut în nenumărate rânduri, cele mai importante domenii de cercetare în care trebuie să investim cât mai rapid sunt sănătatea și educația. Potențialul intelectual există, dar avem nevoie de inteligență instituțională pentru a-l folosi corespunzător. Orice pas întârziat va produce și mai multă subdezvoltare, și mai multă suferință. Sunt însă convins că, în curând, vom pune pe picioare, inclusiv cu sprijinul dumneavoastră, bazele unui sistem instituțional sănătos”, conchide Iohannis.

Mesajul președintelui Klaus Iohannis adresat participanților la sesiunea solemnă prilejuită de împlinirea a 80 de ani de la înființarea Academiei de Științe Medicale a fost transmis de consilierul prezidențial Andrei Muraru.

Citeşte şi Sesizarea lui Klaus Iohannis pe Legea incompatibilităţilor, discutată de CCR pe 10 iunie