Iohannis propune un CONSENS pentru menţinerea bugetului Apărării la 2% din PIB

Președintele Klaus Iohannis a propus un consens partidelor parlamentare pentru menținerea pe termen lung a bugetului Apărării la cel puțin 2% din PIB și a precizat că în primele șase luni ale mandatului va prezenta strategia națională de apărare a României.

21 dec. 2014, 13:01
Iohannis propune un CONSENS pentru menţinerea bugetului Apărării la 2% din PIB

„În ceea ce privește calitatea noastră de membru al NATO vreau să spun un lucru foarte clar: nu putem fi doar beneficiarii unui sistem de securitate, ci trebuie să asumăm și rolul de furnizori de securitate. Am spus limpede că este nevoie de o creștere a bugetului Apărării până la cel puțin 2% din PIB. Vă propun dvs., tuturor partidelor parlamentare, să avem un consens pe această temă inclusiv pentru menținerea acestui nivel de buget pe termen lung. Dacă este nevoie, voi merge și voi discuta cu partenerii noștri europeni acest proiect absolut necesar în actualul context geopolitic. Îmi propun ca în primele șase luni ale mandatului, conform atribuțiilor mele constituționale, să prezint strategia națională de apărare a României”, a afirmat Iohannis după depunerea jurământului de învestitură.

El a subliniat că „în planul politicii externe și de securitate România își reconfirmă opțiunile și își asumă roluri noi”.

„Clasa politică are multe defecte, dar are un merit important — acela de a fi asumat împreună o opțiune clară și ireversibilă în ceea ce privește politica externă: acela de a fi asigurat României securitatea națională.

Cei trei piloni ai politicii noastre externe sunt parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenența la NATO și la UE. Cuvintele cheie în ceea ce privește politica noastră externă sunt continuitate și predictibilitate. Liniile strategice în care statul român este angajat vor fi urmate în timpul mandatului meu de președinte.

Doresc să facem chiar mai mult: să aprofundăm Parteneriatul strategic cu Statele Unite nu doar în zona militară, ci și în zona schimburilor economice și culturale”, a subliniat Iohannis.

Consens naţional pentru sprijinirea intrării Republicii Moldova în UE

Președintele Klaus Iohannis a propus, duminică, în discursul de învestitură, un „consens național” pentru a sprijini integrarea efectivă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

„Salutăm cu toții rezultatele alegerilor din Republica Moldova, rezultate care au reafirmat o opțiune clară a majorității pentru un parcurs european. Pe noi acest rezultat ne obligă în următorii ani să fim sprijinul cel mai important al fraților noștri de peste Prut pentru ca obiectivele lor de integrare europeană să se transforme din deziderat în realitate. Vă propun dumneavoastră, propun partidelor parlamentare, dar și tuturor actorilor sociali, mediului academic să organizăm un consens național în jurul acestui obiectiv”, a afirmat Iohannis în fața plenului Parlamentului.

Șeful statului a subliniat că nu se referă „doar la declarații” de susținere, ci la „formule de acțiune concrete pentru ca sprijinul nostru față de integrarea Republicii Moldova să fie efectiv și eficient”.