Iohannis respinge ideea unei Europe cu mai multe viteze: Este o formulă care ar putea duce la dezintegrarea UE

Preşedintele Klaus Iohannis s-a exprimat ferm, în întâlnirea cu premierul maltez, împotriva ideilor vehiculate privind o ”Europă cu mai multe viteze”, susţinând că asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european.

01 mart. 2017, 12:13
Iohannis respinge ideea unei Europe cu mai multe viteze: Este o formulă care ar putea duce la dezintegrarea UE

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe premierul Republicii Malta, Joseph Muscat, cu prilejul vizitei pe care acesta o face la Bucureşti, în contextul deţinerii de către Malta a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din acest an.

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, în cadrul întâlnirii au fost discutate subiecte de actualitate de pe agenda europeană, respectiv viitorul Uniunii Europene, Brexit, criza migraţiei, precum şi priorităţile Preşedinţiei malteze a Consiliului UE.

Cu privire la dezbaterile referitoare la viitorul Uniunii Europene, preşedintele Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul ferm al ţării noastre de a contribui la consolidarea proiectului european. Şeful statului a reiterat că, pentru România, continuarea integrării la nivelul UE rămâne un obiectiv strategic.

”Preşedintele României s-a poziţionat ferm împotriva ideilor vehiculate în ultimul timp cu privire la o Europă cu mai multe viteze – o Uniune a cercurilor concentrice. În opinia sa, asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european. Şeful statului a subliniat că România se pronunţă pentru o Europă puternică, consolidată, unitară şi incluzivă”, precizează sursa citată.

În cadrul discuţiilor legate de viitoarele negocieri privind retragerea Marii Britanii din Uniune, preşedintele Iohannis a accentuat importanţa deosebită a menţinerii unităţii celor 27 de state membre UE.

Şeful statului a subliniat că, pentru România, este foarte important ca prevederile Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană să asigure protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români aflaţi în Regatul Unit, astfel încât aceştia să poată beneficia şi după Brexit de drepturile deja dobândite.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat pentru un parteneriat deschis între Uniunea Europeană şi Marea Britanie după Brexit, arătând că Regatul Unit este un partener strategic al Uniunii şi este important ca acesta să rămână într-o relaţie cât mai apropiată de UE.

Prim-ministrul Joseph Muscat a prezentat priorităţile de mandat ale Preşedinţiei Consiliului UE, preşedintele României exprimându-şi susţinerea pentru acestea. În acest context, Klaus Iohannis a subliniat interesul părţii române pentru un schimb de bune practici în ceea ce priveşte pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE, în perspectiva exercitării de către ţara noastră a acestui mandat în primul semestru din 2019.

La rândul său, premierul maltez a subliniat că în domeniul migraţiei îşi propune o abordare bazată pe gestionarea eficientă a graniţelor, pe flexibilitate, pe partajarea responsabilităţii între statele membre şi identificarea unor soluţii consensuale cu privire la viitorul politicii de migraţie şi azil. A punctat progresele obţinute până acum în acest domeniu, în special pe dimensiunea externă a migraţiei.

Preşedintele României a reiterat angajamentul ţării noastre de a implementa în continuare măsurile agreate la nivel european în acest domeniu şi a evidenţiat deschiderea părţii române pentru identificarea unor soluţii care să ţină cont de interesele tuturor statelor membre, se mai arată în comunicat.