Iohannis: Se poate discuta despre dreptul Parlamentului de a iniţia referendumuri. Proiectul lui Nicolicea nu e grozav

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu i se pare "grozavă" iniţiativa lui Eugen Nicolicea de a restrânge drepturile şefului statului asupra convocării referendumurilor, dar consideră că ideea lansată de Liviu Dragnea privind dreptul Parlamentului de a organiza consultări populare este o temă care poate fi discutată.

RomaniaTV.net
22 mart. 2017, 15:51
Iohannis: Se poate discuta despre dreptul Parlamentului de a iniţia referendumuri. Proiectul lui Nicolicea nu e grozav

Iohannis a criticat propunerea celor patru parlamentari PSD care doresc restrângerea puterii preşedintelui de a organiza referendumuri.

„Cred că sunt şi alte lucruri mai importante despre care ar trebui să se discute în Parlament. Nu mi se pare o iniţiativă grozavă, dar Parlamentul are toată libertatea să discute ce crede că este necesar”, a spus el.

Şeful statului a considerat însă că ideea lansată de Liviu Dragnea „merită discutată”. „Dacă ar fi să discutăm această chestiune, rămâne doar de stabilit pentru ce ar convoca Parlamentul un referendum, pentru că, deocamdată, dacă Parlamentul decide să schimbe Constituţia, oricum se convoacă referendum. Se poate discuta chestiunea”, a spus preşedintele.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că în partid nu este susţinută iniţiativa lui Eugen Nicolicea privind Legea referendumului, care ar limita atribuţiile preşedintelui României în acest domeniu, însă consideră că Parlamentul ar trebui să primească dreptul de a convoca şi el referendumuri, fiindcă are „legitimitate”.

Patru deputaţi PSD au pus în dezbatere publică o propunere legislativă pentru modificarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referedumului, care prevede că nu se poate consulta poporul dacă textul propus pentru a fi supus referendumului ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului. De asemenea, preşedintele României poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional, iar rezultatul acestuia este consultativ. Proiectul a generat discuţii în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, deputatul PNL Gabriel Andronache arătând că iniţiativa conţine elemente vădite de neconstituţionalitate.