EXCLUSIV Ion Crăciunescu, atac la şefii FRF şi CCA. „Burleanu nu ştie, Vassaras conduce la fără frecvenţă!”

Ion Crăciunescu, cel mai reprezentativ arbitru al României după 1989, face o analiză dură a fotbalului românesc. Fost şef, în trei rânduri, al CCA, Crăciunescu acuză situaţia existentă din arbitraj, condus acum de grecul Kyros Vassaras.

13 oct. 2015, 05:42
EXCLUSIV Ion Crăciunescu, atac la şefii FRF şi CCA. „Burleanu nu ştie, Vassaras conduce la fără frecvenţă!”

Ion Crăciunescu a fost preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitri în intervalul iunie 2003 — octombrie 2005. În 2011, redevine preşedinte al CCA, funcţie din care este demis în august 2012, decizia fiind luată de Comitetul Executiv al FRF. În mai 2013, reuşeşte să câştige, la Tribunalul Vâlcea, dreptul de a fi repus în funcţie. A rămas preşedintele CCA până în iulie 2013, când a demisionat.

Ion Crăciunescu a acordat un interviu pentru RomaniaTV.net.

– Ce se întâmplă cu arbitrajul românesc? De ce trebuie să fie condus de un străin?

Ion Crăciunescu: Este o situaţie unică în lume! De fapt, am stabilit două recorduri mondiale. Unu: avem un preşedinte străin al CCA, lucru care se întâmplă pentru prima oară în lume. Doi: CCA ar trebui să se numească, de fapt, Comisia Centrală de Arbitri Asistenţi pentru că este formată din cinci arbitri asistenţi şi doar trei arbitri centrali! Peste tot în lume, în comisie sunt maximum doi arbitri asistenţi, dar la noi sunt mai mult de jumătate !

– Cum şi de ce s-a ajuns aici?

Ion Crăciunescu: Nu ştiu ce caută Alexandru Deaconu sau Marian Salomir la cursuri! Ce să-i înveţe ei pe arbitri, şmecherii? Salomir a fost dat afară de Mircea Sandu, iar acum este instructor pentru tinerele talente. Mai este şi problema observatorilor, la unii te închini cu ambele mâini întrebându-te cum au ajuns aici. Deaconu se ocupă de ei şi ia 3.000 de euro pe lună, deşi până acum era o muncă voluntară. Marea greşeală a fost că au scos trei oameni foarte buni din cinci. Patriţiu Abrudan a demisionat, după ce a acuzat că delegările făcute de el se schimbau la Bucureşti. Din nouă delegări pe etapă a spus că i se schimbau şapte! Cornel Sorescu s-a opus unor anumite promovări şi a fost dat afară, la fel şi Victor Berbecaru.

– Vassaras ce vină are? A intrat în Comisia de Arbitri a UEFA, iar Ovidiu Haţegan tocmai a fost promovat în Elite Group şi va arbitra la Euro 2016.

Ion Crăciunescu: Când a venit pe salariu de 3.000 de euro pe lună nu a găsit soluţii pentru Cristi Balaj şi Alexandru Tudor, să-i promoveze în Elite Group. Acum, când încasează 8.500 de euro pe lună, a reuşit să-l promoveze pe Ovidiu Haţegan. Probabiul, la început n-a fost plătit cum trebuie. Oricum, conduce la fără frecvenţă, după informaţiile pe care i le dă Deaconu. În plus, este cunoscut scandalul din Suedia, unde Vassaras a trimis arbitri la un turneu pe banii lor, fără diurnă, iar apoi au apărut fotografii cu el şi cu cel care a organizat competiţia, Markus Lejonstad, în concediu. Să ne mai spună Vassaras cum este posibil ca arbitri care au fost excluşi din arbitraj să fie acum în corpul de observatori?

– Ce ar fi de făcut?

Ion Crăciunescu: Păi, ce să mai fie? Deaconu s-a înconjurat de asistenţi, nu are nici un central lângă el. E păcat, că avem arbitri talentaţi. Dar, probabil, asta se cere. Mai vreau să spun ceva: la noi, femeile sunt desconsiderate complet. Eu le-am promnovat foarte mult, aşa au ajuns să arbitreze finale de Campionat Mondial.

– Cum vi se pare noua conducere a FRF? Este Răzvan Burleanu preşedintele potrivit?

Ion Crăciunescu: Este sub 5% din Mircea Sandu ! L-am criticat dur pe Mircea Sandu, sunt cunoscute războaiele mele cu el, dar este 10 clase peste Burleanu. Nu ştie!

– Ce face acum Ion Crăciunescu? Mai revine în arbitraj?

Ion Crăciunescu: Acum, Ion Crăciunescu merge la Digi Sport, pentru a analiza arbitrajele, şi stă cu nepoţelul la Rm. Vâlcea. O revenire? Cu Burleanu, niciodată! Cu altcineva şef la FRF, mai vedem… Arbitrajul face parte din viaţa mea.