Ion Iliescu despre criza din Ucraina: Interesul lui Vladimir Putin pentru Marea Neagră este normal

Ion Iliescu a declarat faptul că Moscova a încurajat separatismul din estul Ucrainei a fost o acţiune "cam aventuroasă". Totuşi, preşedintele de onoare al PSD a menţionat că ruşii au o datorie istorică, deoarece primul stat rus a fost Rusia Kieveană. În acest sens, acesta a subliniat, pe de altă parte, că interesul Rusiei pentru Marea Neagră e normal.

06 mart. 2015, 06:41
Ion Iliescu despre criza din Ucraina: Interesul lui Vladimir Putin pentru Marea Neagră este normal

Ion Iliescu l-a caracterizat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, ca fiind „un om de acţiune şi ambiţie”. „Pe mine m-a surprins faptul că s-au aventurat într-un asemenea conflict. Ucraina a fost prima zonă de formare a statului rus, prima formă de stat rusesc a fost Kievskaya Rus (Rusia Kieveană), adică statul rus cu capitala la Kiev (…)

Ucraina este parte din istoria Rusiei, probabil de aici sunt anumite sensibilităţi, că Ucraina şi-a declarat independenţa, s-a desprins cumva de Rusia, dar firesc ar fi fost, ţinând seama de această istorie comună, să existe relaţii de înţelegere, de cooperare (…) Deci ceva este anormal în maniera de abordare şi de reacţie”, a afirmat fostul preşedinte.

Citeşte şi: Ion Iliescu: Ponta ar trebui să rămână preşedintele PSD VIDEO

Întrebat care va fi răspunsul Rusiei la amplasarea centrelor de comandă ale NATO în Europa de Est, Iliescu a afirmat că va fi „prudent”. „Trebuie să ia în considerare situaţia dată, obiectivă şi nu cred că-şi va putea permite să meargă mai departe cu acte ca cel din Ucraina, care şi aşa a creat un factor mare de instabilitate chiar în spaţiul fost sovietic, în spaţiul rus, în ţările care s-au desprins din fosta URSS”, a precizat fostul preşedinte.

Referitor la Lugansk şi Doneţk, Ion Iliescu a spus că „se prefigurează o desprindere, o ruptură din Ucraina” care va adânci instabilitatea din această ţară şi îi va afecta unitatea statală.

Pe de altă parte, fostul şef al statului a apreciat că „ruşii au o anumită datorie istorică”, întrucât primul stat rus a fost „Kievskaya Rus (Rusia Kieveană).

„Într-un fel este şi această nostalgie, faptul că s-a desprins Kievskaya Rus cu Ucraina din Rusia Mare, probabil, ca mentalitate. Era, de pe altă parte, o obligaţie ca să respecte aceste legături de fraternitate între aceste două popoare care au trăit împreună în marele stat rus, în URSS şamd”, a declarat Ion Iliescu.

Citeşte şi: Putin se simte ameninţat: NATO foloseşte ca pretext Ucraina pentru a se apropia de graniţele noastre

„E adevărat că populaţia în Crimeea este majoritar rusă, dar sigur interesul pentru Marea Neagră este de înţeles pentru o ţară limitrofă şi mare putere limitrofă, Rusia şi Turcia fiind puterile cele mai importante la Marea Neagră. Eu sper însă ca (Vladimir Putin – n.r.) să manifeste totuşi prudenţa necesară în relaţiile cu toţi vecinii şi cu România. Nu cred că îşi va permite să meargă mai departe în acte şi măsuri care să consituie factori preocupanţi pentru stabilitatea zonei”, a adăugat Ion Iliescu.

Întrebat dacă România ar trebui să se teamă de criza din Ucraina, Ion Iliescu a precizat: „Nu să se teamă, dar fără îndoială (…) un conflict în apropierea frontierelor totdeauna creează multe probleme. Ucraina ne este vecină şi relaţiile suferă din multe puncte de vedere”.