Ion Iliescu, declaraţii uluitoare despre 1990: Încercarea Regelui Mihai de a veni în România, neînţeleaptă

Ion Iliescu a vorbit, la Digi24, despre marea manifestație organizată în 28 ianuarie 1990 de partidele istorice, în condițiile în care acestea cereau guvern independent până la organizarea alegerilor. De asemenea, fostul preşedinte al României a vorbit şi despre încercarea Regelui Mihai de a se întoarce în România. 

29 ian. 2015, 10:46
Ion Iliescu, declaraţii uluitoare despre 1990: Încercarea Regelui Mihai de a veni în România, neînţeleaptă

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a vorbit despre anii ’90, despre alegerile, mineriadele şi tensiunile politico-sociale ale vremii. La începutul anului 1990, oamenii erau reticenți față de partide, „mai ales de partidele istorice care aminteau epoci depășite istoricește”.

„Formațiunea care apărea ca decurgând direct din acest moment de istorie – ridicarea în masă a populației pentru răsturnarea dictaturii și structurarea unei noi puteri de esență nouă, democratică și populară – era FSN-ul”, spune Ion Iliescu.

Fostul șef al CFSN spune că Frontul Salvării Naționale era un partid născut din Revoluție, în timp ce „partidele istorice aminteau de epoci depășite istoricește”.

„Ţara percepuse FSN-ul ca născut din Revoluţia Română şi nimeni n-ar fi înţeles retragerea lui Iliescu. Toată lumea înţelegea că eu am fost un factor de echilibru. (…) E vorba de percepţia publică. Cum adică, îl dau jos pe Iliescu? Păi asta era un factor exploziv. (…) Erau fenomene greu de stăpânit, adică Revoluția Română a fost o acţiune a maselor populare, revendicau interesele lor exprimate de cei ce au fost propulsaţi atunci”, a declarat Ion Iliescu pentru Digi24.

De asemenea, Ion Iliescu a abordat şi problema sosirii Regelui Mihai în ţară.

„Trebuie să înţelegeţi conjunctura de atunci, inclusiv momentul când (Regele Mihai n.r.) a venit în ţară, fără o discuţie prealabilă cu structurile statale. A fost neînţeleaptă această decizie de a încerca să forţeze mâna. În contextul de atunci a fost neînţeleaptă. Noi am făcut demersuri ulterior, la Crans Montana, pentru că aveam şi autoritatea morală, după câştigarea alegerilor”, a mai precizat Iliescu.

Citeşte şi: Regele Mihai, patru procese împotriva statului român. Ce DESPĂGUBIRI cere fostul suveran

Iliescu este de asemenea convins că la acea vreme „Coposu era privit ca un om care venise să perturbe echilibrul societăţii de atunci”.