Ion Iliescu, despre MOARTEA lui Florin Cioabă: E făra îndoială un lucru trist

Regele romilor, Florin Cioabă, a murit în cursul dimineţii de duminică. În timp ce o întreagă comunitate plânge, cele mai importante personalităţi ale României îşi aduc omagiile. Printre ele se numără şi Ion Iliescu, care spune că l-a cunoscut atât pe Florin Cioabă, cât şi pe tatăl acestuia.

18 aug. 2013, 09:49
Ion Iliescu, despre MOARTEA lui Florin Cioabă: E făra îndoială un lucru trist

Autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă, a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya. Primul preşedinte al României, Ion Iliescu, şi-a adus omagiile, vorbind despre momentul în care l-a cunoscut, în 1990, la România TV.

 Citeşte şi A MURIT REGELE ROMILOR, FLORIN CIOABĂ

De la dumneavoastra am aflat acest lucru. Doresc să îmi exprim părerea de rău şi sincere condoleanţe familiei şi celor care l-au cunoscut şi stimat. Eu am avut prilejul să îl cunosc şi pe tatăl dânsului, în 90. E fără îndoială un lucru trist. Am urmărit cu atenţie evoluţia situaţiei în ultimele zile. Când am creat CPUN, am încurajat reprezentanţii minorităţilor în ţară. În această privinţă, tatăl lui Florin şi Florin au fost personalităţile care au creat un liant. I-am tratat cu toată stima, atenţia şi prietenia. Era un om cumpătat, cumpănit, dovadă că a reuşit să câştige stima şi respectul întregii comunităţi„, a spus Iliescu.

Mai mult, parlamentarul consideră că romi sunt un popor „activ sentimental”, iar moartea lui Florin Cioabă a provocat un şoc emoţional pentru care este nevoie de echilibru.

Citeşte şi Florin Cioabă, un „rege” care şi-a dorit şcolarizarea membrilor comunităţii romilor

Cred că merită toată consideraţia şi respectul pentru ce a făcut pentru comunitatea romilor. Au fost oameni cumpăniţi şi echilibraţi. De aceea au şi câştigat prestigiul şi consideraţie. E o pierdere reală. Rolul pe care l-au jucat tatăl şi fiul Cioabă a fost benefic pentru comunitatea şi societatea română. Comunitatea romă e o şi o populaţie mai sensibilă, mai activă sentimental şi asemenea momente le dau şocuri emoţionale, dar sper să îşi găsească echilibrul„, a adăugat Ion Iliescu.