Director ANM: Ne aşteptăm la o intensificare a fenomenelor meteo extreme

Fenomenele meteo extreme, cum ar fi căderea unor cantităţi importante de precipitaţii într-un timp foarte scurt, sau schimbarea bruscă a regimului termic de la o zi la alta, se vor intensifica în anii următori.

09 iul. 2013, 09:32
Director ANM: Ne aşteptăm la o intensificare a fenomenelor meteo extreme

În ultima lună şi jumătate s-au înregistrat căderi importante de precipitaţii într-un timp foarte scurt, precum şi schimbări bruşte de temperatură de la o zi la alta. Astfel de semnale au apărut încă de acum 20 de ani, însă ele au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimii 10 ani, cu o intensificare în ultima lună şi jumătate. Dacă temperaturile medii globale vor continua să crească, ne aşteptăm la o intensificare a acestor fenomene meteo de la an la an”, a declarat Ion Sandu, directorul general al ANM, cu ocazia „Primului seminar regional pentru dezvoltarea politicilor privind managementul secetei la nivel naţional”, organizat de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC).

Potrivit acestuia, prognozele pentru acest an arată că în lunile iulie şi august se vor înregistra precipitaţii scăzute, însă nu se poate vorbi neapărat de apariţia fenomenului de secetă în ţara noastră, scrie Agerpres.

Totul depinde de modul de distribuţie a precipitaţiilor în perioada următoare. Dacă vor fi câteva zile fără ploaie, de pildă zece, iar apoi va ploua, nu ne vom confrunta cu secetă. Dacă, dimpotrivă, vor fi perioade mari fără precipitaţii, iar apoi va ploua foarte mult într-un interval foarte scurt, atunci va apărea seceta. Principalul motiv este că pământul nu poate absorbi rapid apa căzută într-un interval foarte scurt de timp”, a mai spus directorul ANM.

„Primul seminar regional pentru dezvoltarea politicilor privind managementul secetei la nivel naţional” are loc în perioada 9-11 iulie a.c. la Hotel Class din Bucureşti, iar la eveniment participă reprezentanţi la nivel înalt din cadrul Organizaţiei Meteorologice Mondiale (WMO), Secretariatului Convenţiei Naţiunilor Unite pentru Combaterea Deşertificării (UNCCD), Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Programului Decenial al Naţiunilor Unite pentru Dezvoltarea Resurselor în Domeniul Apei (UNW-DPC), precum şi din 10 ţări din Europa de Est (Bosnia & Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia, Slovenia şi Turcia).

Citeşte şi Canicula nu ne va da bătăi de cap prea curând. Vezi PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI