Ion Ţiriac cere guvernului să ia exemplul Cabinetului Viktor Orban: „Ce ar fi pentru noi 3 miliarde de euro?”

Ion Țiriac, fost jucător de tenis și președinte COSR, în prezent om de afaceri, a afirmat marți că ''Executivul ar trebui să-și facă o prioritate din salvarea națiunii române prin mișcare și sport'', precizând că România are nevoie de o generație tânără și sănătoasă.

26 iul. 2016, 13:56
Ion Ţiriac cere guvernului să ia exemplul Cabinetului Viktor Orban: „Ce ar fi pentru noi 3 miliarde de euro?”

”Nu totul a fost negativ înainte. Atunci a fost generația mea, iar moștenirea am mai avut-o la Jocurile de la Sydney, și chiar la Atena, moștenirea anilor când nu exista tableta, iar copiii alergau pe maidane și se jucau cu mingi de cârpă. Acum nu știu unde ne ducem. Cu plăcere punem umărul toți, dar Executivul ar trebui să-și facă o prioritate din salvarea națiunii române prin mișcare și sport, începând de la tineret-grădiniță. Trebuie să uităm olimpicii acum, noi trebuie să vedem cum facem ca un copil să învețe la grădiniță să alerge, să sară, să dea cu piciorul, mâna sau capul într-o minge. Este minutul zero în care trebuie să salvăm națiunea. Asta este cea mai mare prioritate. Iar salvarea națiunii începe cu ăl mic de doi ani, trei ani, care nu trebuie să facă sport, ci să învețe să meargă corect, să alerge ca lumea, să se dea peste cap ca lumea… iar abia apoi, din semănatul ăsta de milioane de copii, să cernem și noi la sport și să ne iasă o Nadia, o Lipă, un Năstase. Suntem o națiune talentată, dar nu ajunge. Este nevoie de o generație tânără și sănătoasă”, a spus Țiriac, prezent marți la forumul ”Sportul — disciplină cheie pentru dezvoltarea personală”.

Țiriac a afirmat că este nevoie de un plan strategic, asemănător celui implementat de premierul Ungariei, Viktor Orban, care să fie inițiat de actualul Guvern, dar continuat și de următoarele. ”Să ne uităm peste graniță (n.r. — la Ungaria), ce a făcut Orban? A făcut din sport numărul unu ca urgență pe care o are. Și după cinci ani se văd deja rezultatele. Ce ar fi la noi un program de genul 3 miliarde de euro pentru o națiune? Se ia un miliard de la învățământ, unul de la sănătăte și unul de la sport, le bagi într-un mixer și pregătești un astfel de program, un astfel de plan. Și trebuie așezat la masă și Guvernul ăsta, dar și opoziția, pentru că este nevoie de continuitate. Am fost la domnul președinte al țării și i-am spus să facă ceva și pentru sport că ne ducem în jos. Foarte logic, el a spus: ‘Da, dar fără un plan cincinal la care toată lumea să participe, Guvern, opoziție, toată lumea, ca să îl ducem mai departe, nu ajungem niciunde’. Trebuie ceva amestecat, nici nu l-aș numi sport, ci pregătire fizică. Ceva care să creeze într-un copil, încă de când nu e conștient, dragostea pentru sport și mișcare”, a precizat Ion Țiriac.

În opinia fostului președinte al COSR este nevoie de voință politică pentru ca sportul să beneficieze de infrastructura de care are nevoie. ”După 27 de ani turneul masculin de tenis nu mai are loc în România pentru că nu avem unde să-l ținem. Nu există un club de tenis care să aibă o arenă suficient de mare, așa cum spune ATP. Și s-a pierdut un eveniment sportiv transmis de televiziune în peste 60 de țări. Orban știți ce a făcut după ce ATP-ul a decis ca turneul să meargă la Budapesta? În aceeași zi, din fondul primului ministru, a acordat 16 milioane de euro pentru refacerea bazei pe care eu câștigam în ’61-’62 titlul de campion mondial universitar. Deci există sistemul, dar trebuie să existe și voință. Suntem singura țară care a trebuit să jucăm Cupa Davis într-o sală, undeva în provincie (n.r. — Cluj-Napoca), pentru că nu există nimic la doamna Firea (n.r. — la București). Apoi, slavă Domnului că federația internațională ne-a lăsat să mutăm Campionatele Europene de gimnastică de la București la Cluj. La Cluj unde e o sală funcțională construită cu 18-20 de milioane. Domnule vicepremier (n.r. — Vasile Dîncu), vă rog frumos, dați-i doamnei Firea vreo 100 de milioane să ieșim și noi din anonimat”, a precizat el.

De asemenea, Ion Țiriac i-a făcut vicepremierului Vasile Dîncu, prezent la forum, o invitație pentru a investi în Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport, care, în opinia sa, funcționează în prezent ”în niște grajduri”. ”Domnule vicepremier, eu mâine dimineață pun 50 de milioane de euro pe masă, dați și dumneavoastră 50 de milioane să începem ceea ce înseamnă marketing sportiv, să facem facultatea aia să nu mai continue în grajd. E facultatea mea de cultură fizică și sport (n.r. — UNEFS), ea m-a ajutat mult, iar acum funcționează în niște grajduri și nu putem să avansăm deloc. Nu o duc nici la Monte Carlo, nicăieri, o las aici pentru viitorii sportivi”, a adăugat fostul tenisman.

Ion Țiriac a fost prezent luni la forumul ”Sportul — disciplină cheie pentru dezvoltarea personală”, care a avut loc la Palatul Parlamentului. La eveniment au mai participat Vasile Dîncu (viceprim-ministru), Mircea Dumitru (ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice), Elisabeta Lipă (ministrul Tineretului și Sportului), Gabriela Firea (primarul general al Capitalei), Alin Petrache (președintele COSR), Camelia Potec (președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern), Nicu Vlad (președintele Federației Române de Haltere), George Cosac (președintele Federației Române de Tenis), dar și foști mari sportivi precum Ilie Năstase sau Andreea Răducan.