Ion Ţiriac contestă dreptul de proprietate al BNR-ului pentru Arenele din Cotroceni

Ion Ţiriac speră ca Arenele BNR să revină cât mai curând în proprietatea statului şi contestă statutul de proprietar al terenurilor de tenis al Băncii Naţionale.

RomaniaTV.net
10 oct. 2017, 08:43
Ion Ţiriac contestă dreptul de proprietate al BNR-ului pentru Arenele din Cotroceni

Noi suntem cei care am fost generația de ieri, dar nu am semnat petiția doar eu și Ilie Năstase. Toată echipa de Fed Cup și toată echipa de Cupa Davis am semnat. A semnat-o și domnul președinte al Federației, în nume propriu. Petiția se va depune imediat ce vom termina, la Secretariatul General al Guvernului, la Ministerul Sportului și la Ministerul Finanțelor. La Ministerul de Justiție ajungem mult mai târziu, o să vă spun și de ce. Vrem să inițieze de îndată demersurile necesare pentru ca statul român să redobândească folosința asupra acestora, în vederea administrării conform scopului și reintroducerea în circuitul sportiv național și internațional. BNR are cel mult dreptul de administrare, pe care eu nu i-l acord, pentru că a fost acordat fără drepturi de Ministerul Tineretului și Sportului, care în 1990 nu era proprietar„, a declarat Ion Ţiriac, într-o conferinţă de presă.

Ţiriac e convins că Guvernul României poate intra fără probleme, gratis, în posesia Arenelor BNR, în schimbul cărora Banca Naţională a României a solicitat 35 de milioane de euro.

 „Nimic din ce a fost înainte de comunism nu poate fi revendicat, nu mai prezintă relevanță şi nu mai pot fi invocate în mod valabil. Dacă Guvernul României va decide mâine dimineață să redobândească Arenele BNR, hotărârea nu mai poate fi anulată. Întregul patrimoniu deținut înainte de perioada comunistă a fost preluat de stat prin acte naționale, care nu pot fi contestate de BNR. În 2015, au încercat să înscrie niște acte dinainte de perioada comunistă, dovadă că nu aveau nimic la această înscriere din perioada comunistă sau după. În anul 2001 a solicitat restituirea arenelor de tenis, în baza legii privind imobilele preluate de stat în perioada comunistă, dar cererea le-a fost respinsă. Deci, toate încercările sunt nule. BNR nu ar fi solicitat restituirea, dacă era convinsă că le are„, a mai spus omul de afaceri.

Ţiriac susţine că nu BNR-ul a investit primii bani după Revoluţie în Arenele din Cotroceni, ci chiar el.

În 1990, eu personal am fost pe aceste arene, când comisia ITF a venit să vadă dacă se poate juca Cupa Davis în aprilie. Erau niște lăstărișuri mari cât casa, niște șobolănei aproape cât pisicile, dar era un iz de ordine și disciplină. Am trimis comisia acasă și le-am spus să vină în două luni. În 6 săptămâni, trustul de construcții Carpați a făcut această bază bibelou. Când au venit în martie să verifice, credeau că sunt pe altă planetă sau pe altă lume. Am plătit eu, puteam să îmi permit. A costat 300 sau 400.000 de dolari. Nu BNR a început să investească. Dumneaei (n.r. Simona Halep) a câștigat primul turneu acolo. Noi (n.r. Ion Țiriac și Ilie Năstase) am jucat puțin mai devreme, domnul Pavel a jucat puțin mai târziu. Noi cerem să ne dea ce aparține tenisului. Sunt niște trebuiri utopice în socieatea de azi, pe care nu le înțelege nimeni. Le mulțumesc organizațiilor care ne-au auzit, în sfârșit„, a mai spus Ion Ţiriac.

Problemele cu Terenul Central de la Arenele BNR, care nu a mai primit avizul ISU, au dus la mutarea turneului masculin de la Bucureşti la Budapesta, în timp ce meciurile cele mai importante ale turneului feminin au fost mutate pe un „Central” improvizat, cu tribune mobile.