Ionuţ Vulpescu: Statul va pierde sute de mii de euro pe comisioanele datorate celor care au donat pentru Cuminţenia Pământului

Ionuţ Vulpescu a declarat vineri, în ultima zi a mandatului său de ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale, la o întâlnire cu presa, că statul român va pierde sute de mii de euro pe comisioanele datorate celor care au donat bani pentru ”Cuminţenia Pământului”.

30 iun. 2017, 13:18
Ionuţ Vulpescu: Statul va pierde sute de mii de euro pe comisioanele datorate celor care au donat pentru Cuminţenia Pământului

Senator şi vicepreşedinte al PSD, fostul ministru a catalogat, încă o dată, campania desfăşurată anul trecut privind achiziţionarea sculpturii realizată de Constantin Brâncuşi drept ”de Cartea recordurilor”.

”Au fost strânşi acei bani anul trecut, suma a fost insuficientă. Ce s-a întâmplat este de Cartea Recordurilor, pentru că este singura campanie de subscripţie publică din lume în care nu se strâng bani şi statul va ieşi păgubit. Statul va trebui să plătească comisioanele celor care au donat. Nu mă refer la cei care au donat 2, 3, 5 euro, ci la firmele care au dat sume importante. S-a făcut o evaluare şi colegii din minister mi-au spus că sunt sute de mii de euro pe care va trebui să îi returnăm. Trebuie să plătim comisioanele şi trebuie făcut lucrul ăsta în acest an”, a spus vineri Ionuţ Vulpescu, potrivit News.ro

Suma, potrivit spuselor lui, ar trebui prevăzută la rectificarea bugetară din luna august. ”La rectificarea din august ar trebuit prevăzute aceste sume – cerut la Ministerul Finanţlor pentru a fi în bugetul Ministerului Culturii – ca să se plătească. E suprarealist”. 

În vederea achiziţionării sculpturii de către statul român, vicepreşedintele PSD a afirmat: ”E greu de crezut că se mai poate întâmpla ceva, din moment ce Parlamentul a respins două ordonanţe de urgenţă din 2016, legate de Cuminţenia Pământului. Au existat două evaluări şi, în baza lor, ministerul care a fost acreditat a oferit 5 milioane de euro. Nu poţi face niciun gest public, dacă nu ai în spate lucruri fundamentate”.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2016, suma de 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.