Iordache: Nicio lege nu se face cu dedicaţie. Predoiu: Dirijează indirect anumite soluţii în dosarele lui Dragnea şi Tăriceanu

Florin Iordache, preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, a declarat joi că prin proiectele de modificare a Codurilor penale parlamentarii PSD şi ALDE nu fac altceva decât să normalizeze o viaţă în România, "o viaţă care trebuie gestionată de nişte reguli clare". 

RomaniaTV.net
19 apr. 2018, 11:13
Iordache: Nicio lege nu se face cu dedicaţie. Predoiu: Dirijează indirect anumite soluţii în dosarele lui Dragnea şi Tăriceanu

„S-au depus ieri (miercuri – n.r.), de către grupurile parlamentare PSD şi ALDE din Cameră şi Senat trei iniţiative care vizează modificările şi punerea în concordanţă a Codului penal, Codului de procedură penală şi Codului de procedură civilă cu deciziile Curţii, cu directivele europene şi cu deciziile CEDO. În acelaşi timp, prin aceste trei iniţiative nu facem decât să normalizăm o viaţă în România, o viaţă care trebuie să fie gestionată de nişte reguli clare, deciziile Curţii Constituţionale, sunt foarte multe articole, trenează, şi în aceste condiţii în care Ministerul Justiţiei dar şi Parlamentul în termen de 45 de zile nu le-au pus în concordanţă, iată, se simţea nevoia punerii în concordanţă pentru o anumită normalitate în societate”, a spus Iordache la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că, din informaţiile sale, Ministerul Justiţiei nu ia în calcul să emită o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea acestor Coduri, chiar dacă punerea lor în concordanţă cu directivele europene trebuia făcută până la 1 aprilie.

Iordache a menţionat că Ministerul Justiţiei nu a participat la elaborarea celor trei propuneri legislative de modificare a Codurilor, dar va fi chemat să îşi exprime un punct de vedere cu privire la aceste iniţiative depuse de parlamentarii PSD – ALDE. Iordache a negat că anumite articole din iniţiativele legislative ar favoriza anumiţi oameni politici, printre care şi Liviu Dragnea.

„Nicio lege nu se face cu dedicaţie, nicio lege nu este făcută pentru o anumită persoană. Legea, atunci când va fi promulgată, se aplică întregii societăţi. Noi am venit cu anumite propuneri, acestea sunt în dezbatere şi se vor modifica, fără îndoială, atât prin efortul şi prin propunerile pe care le vor face asociaţiile profesionale, CSM, Înalta Curte, cât şi universităţile de drept din cele mai importante oraşe ale României”, a arătat el.

Întrebat de ce a fost eliminată neglijenţa în serviciu din noile proiecte, Iordache a spus că această infracţiune „se amesteca cu abuzul în serviciu”.

„A fost abrogat pentru că se amesteca abuzul în serviciu cu neglijenţa în serviciu. În expunerea de motive veţi vedea de ce am propus abrogarea acestei infracţiuni. (…) Am definit principalele linii directoare care vizează redefinirea abuzului în serviciu, avem deja pentru abuz în serviciu în jur de 14 propuneri cu prag mai mare, cu prag mai mic, şi prin propuneri, şi ministrul Justiţiei a spus că va avea o propunere care vizează abuzul în serviciu, prin dezbatere în comisie vom găsi cea mai bună formulă de definire a abuzului în serviciu”, a afirmat Iordache.

Acesta a explicat că există şanse să nu mai existe un prag valoric în cazul abuzului în serviciu.

„Eu am spus că, dacă punem un prag de o anumită valoare, se va spune de ce acea valoare şi nu o valoare mai mică, sau mai mare. Eu cred că definirea abuzului în serviciu trebuie făcută fără un prag valoric ţinând cont de cele două decizii ale CCR. Poate Ministerul Justiţiei are o propunere care să îmbrace şi mai bine cele două decizii ale CCR”, a încheiat Iordache. 

Cătălin Predoiu: Modificările dirijează indirect anumite soluţii în dosarele lui Dragnea şi Tăriceanu

Proiectul privind modificarea Codului Penal şi de Procedură penală este construit „cu gândul la liniştea celor care ar putea intra sub sancţiunea legii penale”, iar câteva articole „sunt făcute practic pe calapodul unor dosare” care se află în instanţă, respectiv cele ale preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat joi deputatul PNL Cătălin Predoiu.

„O concluzie generală legată de proiect – este uşor de observat că este un proiect care este construit cu gândul la liniştea celor care ar putea să intre sub sancţiunea legii penale. E un proiect care doreşte să acopere nereguli care se întâmplă în viaţa publică, în lumea afacerilor, interacţiuni care sunt neprincipale între cele două sfere. Mă refer la anumite articole care pot să favorizeze comiterea de infracţiuni şi care sunt relaxate într-un mod exagerat. Mă refer şi la modul în care e redactat articolul referitor la traficul de influenţă, privind abuzul în serviciu. Eu înţeleg că se doreşte o relaxare a politicii penale, dar această relaxare nu trebuie să ne aducă în cealaltă extremă în care să avem un festival al infracţionalităţii în România în următorii ani. Şi, sigur, este foarte greu să nu observi în acelaşi timp cele câteva articole care sunt făcute practic pe calapodul unor dosare care se află în judecata instanţelor penale. Adică pare un proiect făcut astfel încât să dirijeze indirect anumite soluţii în dosare aflate pe rolul instanţelor. Mă refer la cele la care s-a referit toată lumea, evident la dosarele domnilor Dragnea şi Tăriceanu”, a afirmat Predoiu la finalul şedinţei Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei.

El a contrazis argumentele invocate miercuri de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a vorbit despre o decizie CEDO.

„Nu am încredere în ce spune domnul Dragnea. Domnul Dragnea a invocat o decizie CEDO la modul general şi nu este vorba aici de o aplicare a directivei, proiectul excede cu mult sfera de aplicare a directivei privind garanţiile procesuale şi este vizibil acest lucru numărând articole din directivă şi numărul de articole din proiect”, a spus Predoiu.

Deputatul PNL a afirmat totodată că din procesul de modificare a Codurilor lipseşte Ministerul Justiţiei.

„Lipseşte din nou din acest proces important Ministerul Justiţiei, care trebuie să coordoneze acest proces de dezbatere, să sesizeze Parlamentul, să-şi asume prin guvern acest proiect, şi nu să spele pe mâini ca să se ocupe de alte treburi la CCR sau al CSM, în general legate de hărţuirea procurorilor şefi de mari unităţi de procuratură. Ministerul Justiţiei are mai multe atribuţii – una dintre ele este aceasta de a elabora politica penală – proiectul politicii penale a statului. Lipseşte în continuare acest minister din proces, pentru că nu-şi asumă, că s-a lăsat această sarcină pe seama parlamentarilor radicali din PSD, având în vedere şi conţinutul proiectului. I-ar fi foarte dificil domnului ministru să explice în JAI-uri, mediului academic, să explice sistemului judiciar unele prevederi din aceste proiecte. Şi atunci sigur se spală pe mâini şi trimite totul la Parlament. (…) E dezorganizare în acest proiect în modul în care el este promovat”, a spus Predoiu.

Fostul ministru al Justiţiei a mai susţinut că nu există transparenţă cu privire la redactarea proiectului promovat de PSD-ALDE.

„Sigur că sunt parlamentari care şi l-au asumat, dar atunci când o astfel de iniţiativă importantă vine de la minister, se cunosc membrii comisiei de redactare, se cunosc specialiştii din minister care au elaborat proiectul. Eu aş vrea sa ştiu exact cine a scris acest proiect, dincolo de antetul domnilor parlamentari PSD-ALDE care l-au asumat. Vreau să ştiu ce specialişti au fost consultaţi, cine a scris, cine a redactat, cine a dat sfaturi, cine a pus o virgulă în acest proiect, ar trebui să fie cunoscut opiniei publice pentru că în acest fel se pot explica multe dintre prevederile din proiect”, a motivat deputatul PNL.

Citeşte şi: Comisia Iordache a amânat pentru 2 mai discuţiile privind modificările la Codurile penale