Irakul este gata să lanseze ofensiva finală împotriva grupării Stat Islamic în apropiere de graniţa sa cu Siria

Forțele irakiene sunt gata să lanseze o ofensivă pentru a recuceri ultima zonă din teritoriul Irakului aflată încă sub controlul grupării Stat Islamic (SI), a anunțat miercuri armata irakiană, citată de agenția Reuters.

RomaniaTV.net
25 oct. 2017, 11:19
Irakul este gata să lanseze ofensiva finală împotriva grupării Stat Islamic în apropiere de graniţa sa cu Siria

”Forțele noastre de securitate vin acum să vă elibereze”, se poate citi pe fluturașii aruncați de forța aeriană irakiană în regiunea orașelor Al-Qain și Rawa, la granița de vest, potrivit unui comunicat al Comandamentului mixt de operațiuni de la Bagdad.

Gruparea jihadistă deține de asemenea controlul unor zone din partea siriană a graniței, dar teritoriul aflat sub controlul său se restrânge pe măsură ce combatanții săi se retrag în fața înaintării a două forțe ostile: o coaliție condusă de kurzi și susținută de SUA, și trupele guvernamentale siriene împreună cu miliții șiite străine, susținute de Iran și Rusia.

Autoproclamatul califat transfrontalier Statul Islamic s-a prăbușit efectiv în iulie, când forțele irakiene, susținute de SUA, au eliberat Mosulul, capitala de facto a grupării jihadiste în Irak, în cursul unei bătălii istovitoare ce a durat nouă luni.

Fief-ul jihadiștilor din Siria, Raqqa, a fost cucerit săptămâna trecută de forțele susținute de SUA.

Liderul grupării Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, care a proclamat califatul la mijlocul lui 2014 de la Mosul, a difuzat o înregistrare audio pe 28 septembrie în care anunța că este în viață, după mai multe zvonuri potrivit cărora el ar fi fost ucis. Al-Baghdadi a făcut apel la adepții săi să continue lupta, în pofida unor înfrângeri.