Irakul respinge o eventuală participare a Israelului la o „misiune de securitate” la Golful Persic

Ministrul irakian de Externe Mohammed Ali al-Hakim respinge o eventuală participare a Israelului la ”o misiune de securitate maritimă” în vederea protejării navigaţiei în Strâmtoarea Ormuz, aflată în centrul unor tensiuni între Statele Unite şi Iran, relatează AFP, potrivit News.ro.

13 aug. 2019, 07:46
Irakul respinge o eventuală participare a Israelului la o „misiune de securitate” la Golful Persic

Tensiunile cresc neîncetat la Golful Persic în urma retragerii americane, în mai 2018, a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi impunerii unor sancţiuni americane dure Iranului.

Ele s-au intensificat în ultimele luni în urma unor sabotări şi atacuri ale unor petroliere la Golful Persic, imputate de Washington Teheranului, care dezminte orice implicare, şi imobilizării a trei petroliere de către Iran, după imobilizarea la începutul lui iulie a unui petrolier iranian de către autorităţile britanice în largul Gibraltarului.

Statele Unite caută de atunci să pună pe picioare o coaliţie internaţională care să escirteze nave comerciale la Golful Persic.

Niciun anunţ oficial nu a fost făcut cu privire la o eventuală participare a Israelului la coaliţie.

Mohammed Ali al-Hakim a subliniat luni, pe Twitter, că Irakul ”refuză orice participare a forţelor entităţii sioniste în vreo forţă militară în vederea securizării navigaţiei la Golful Persic”.

”Statele de la Golful Persic pot, împreună, să asigure navigaţia la Golf”, a apreciat el, adăugând că ”Irakul acţionează în vederea scăderii tensiunilor în regiunea noastră pe calea negocierilor”. El a adăugat că ”prezenţa forţelor occidentale în regiune ar făcea să crească tensiunea”.

În cazul în care coaliţia, aşa cum este văzută ea de Washington, va fi desfăşurată, fiecare ţară îşi va escorta militar în regiunea Golfului Persic navele comerciale, cu susţinerea armatei americane, care ar asigura supravegherea aeriană a regiunii şi comandamentul operaţiunilor.

Marea Britanie a anunţat că va lua parte la coaliţie, însă numeroşi aliaţi ai Washingtonului, mai ales europeni, par să nu vrea să se lase antrenaţi într-un conflict deschis în această regiune tranzitată de o treime din petrolul transportat pe mare la nivel mondial.

Site-ul Ynet dezvăluia marţea trecută că ministrul israelian de Externe Israel Katz a declarat într-o reuniune cu uşile închise într-o comisie parlamentară că Israelul este implicat în misiune în domeniul informaţiilor.

Ministrul iranian al Apărării Amir Hatami denunţa joi o participare israeliană ”extrem de provocatoare”, cu ”consecinţe dezastruoase în regiune”.