Iran: Echipajul navei Maersk Tigris, pe care se aflau şi ROMÂNI, a fost eliberat

Echipajul navei Maersk Tigris, din care făceau parte şi români şi care fusese capturată în Iran, săptămâna trecută şi ţinută într-un port din sudul ţării, a fost eliberat, miercuri, după cum a anunţat Ministerul de Externe iranian.

RomaniaTV.net
06 mai 2015, 11:34
Iran: Echipajul navei Maersk Tigris, pe care se aflau şi ROMÂNI, a fost eliberat

În echipajul de 24 de marinari al cargobotului Maersk Tigris, care făcea o cursă pentru compania daneză Maersk Line erau şi patru marinari români. Vasul naviga sub pavilionul Insulelor Marshall şi a fost interceptat în Strâmtoarea Hormuz, în data de 28 aprilie.

Oficialităţile iraniene au invocat documente juridice de sechestrare a navei ce fusese obiectul unei decizii judecătoreşti, în urmă cu zece ani, în urma unei datorii, dar nu au prezentat şi actele respective. 

În afară de cei patru marinari români aflaţi la bordul navei comerciale al grupului danez Maersk, din echipaj mai făceau parte un bulgar, un rus, 13 cetăţeni din Myanmar, un ucrainean, un britanic, un polonez şi doi cetăţeni din Sri Lanka, potrivit arabiansupplychain.com. Cu toţi beneficiază de asistenţă consulară.

Citeşte şi Vasul cu români la bord sechestrat în Iran va fi eliberat după plata datoriilor

Compania Maersk a declarat că aşteaptă de la iranieni documentele legale în baza cărora nava a fost confiscată. Compania a făcut presiuni în mod repetat pentru eliberarea echipajlui navei care nu este salariat al companiei respective.

Iranienii invocă o datorie de 3,6 milioane de dolari pentru o firmă de-a lor, iar presa scrie că vasul ar putea fi vândut dacă datoria veche de 10 ani nu va fi achitată. MAE iranian a ţinut să precizeze că membrii echipajului navei ar putea pleca în următoarele două zile şi că acest caz nu este un „un caz politic sau militar”.