Iranul sancţionează 15 societăţi americane pentru sprijin acordat Israelului

Iranul a decis să sancționeze 15 societăți americane pentru sprijinul oferit de acestea Israelului și "acțiunilor teroriste ale acestui regim", informează duminică agenția iraniană Irna.

26 mart. 2017, 11:33
Iranul sancţionează 15 societăţi americane pentru sprijin acordat Israelului

Decizia, puternic simbolică în condițiile în care aceste societăți americane nu fac afaceri cu Iranul, intervine la două zile după ce SUA au adoptat sancțiuni împotriva a 30 de societăți și persoane din zece țări străine, acuzați de colaborare în programul de înarmare al Iranului.

Potrivit comunicatului, „orice tranzacție este interzisă cu aceste societăți, bunurile acestora vor fi confiscate, iar responsabilii lor nu vor putea obține viza” din partea Iranului.

Acest anunț are loc în condițiile în care tonul nu încetează să urce între Teheran și Washington după instalarea la putere a președintelui american Donald Trump, care a denunțat de mai multe ori acordul asupra programului nuclear iranian între Teheran și marile puteri.

Decizia iraniană este, de asemenea, „o reacție” la sancțiunile americane impuse în februarie după un test de rachetă iranian, potrivit comunicatului, potrivit Agerpres.

Ea este puternic simbolică, dat fiind că cetățenii și societățile americane nu au dreptul să facă afaceri cu Iranul, exceptând cazuri concrete. Astfel, compania Boeing a obținut autorizație din partea Trezoreriei americane pentru semnarea unui contract în vederea vânzării a 80 de aparate Teheranului.

Printre societățile vizate de Teheran se numără compania United Technologies, al cărei departament de apărare este acuzat că vinde elicoptere Israelului, IIT Corporation, activă în 100 de țări și specializată în componente industriale, sau Bushmaster Firearms International, care fabrică arme de foc.

Teheranul le acuză că furnizează echipamente sau arme Israelului, pentru ca acesta să le „utilizeze împotriva palestinienilor”, potrivit Agerpres.

Și compania Re/Max Real Estate este acuzată de Iran de „cumpărare și vânzare de locuințe în coloniile situate în teritoriile ocupate” palestiniene.