Iresponsabilitatea medicilor RUINEAZĂ vieţi. Povestea unei familii distruse de erori medicale VIDEO

Sistemul de sănătate din România este la terapie intensivă de ani de zile. Boli precum subfinanţarea, personalul insuficient sau lipsa unei legi de funcţionare s-au cronicizat în timp. La aceste boli s-a adăugat încă una: malpraxisul. Sebastian Lungu este un băieţel care s-a născut cu probleme de sănătate grave, din cauza neglijenţei medicilor de la Spitalul Universitar Bucureşti.

RomaniaTV.net
16 iun. 2012, 18:14
Iresponsabilitatea medicilor RUINEAZĂ vieţi. Povestea unei familii distruse de erori medicale VIDEO

Plângerile la adresa medicilor s-au înmulţit de la o zi la alta, în timp ce sancţiunile sunt tot mai rare. Acesta este şi cazul familie Lungu. Povestea lor este cutremurătoare. Indiferenţa şi iresponsabilitatea unor cadre medicale au distrus visurile unui cuplu tânăr şi frumos. România TV prezintă drama unor părinţi.

S-au întâlnit prima dată în şcoala generală. Nansi Lungu, elev în clasa a VIII-a la o şcoală din Alexandria, s-a uitat la Gina şi nu şi-a mai putut dezlipi privirea. Zece ani mai târziu,  într-un cămin studenţesc din Grozăveşti, a cerut-o de soţie cu un inel improvizat dintr-un elastic de păr. Au mai trecut şase ani şi îndrăgostiţii plecaţi din Alexandria în Bucureşti să devină psihologi se pregăteau să reinventeze povestea de iubire într-o altă calitate, aceea de părinţi.

„M-am bucurat din plin”, a spus Gina.

Momentul care le-a schimbat viaţa a venit în dimineaţa zilei de 3 august 2007, la Spitalul Universitar din Bucureşti. Cu membranele rupte şi gata să nască, Gina a fost lăsată singură pe o masă de consultaţie timp de 45 de minute. Doctoriţa Mirela Moarcaş, cea care trebuia să asiste naşterea, a întârziat o oră şi jumătate. În acest timp asistentele mai veneau, din când în când cu câte o cană de cafea în mână, să vadă ce mai face. Gina a născut fără să primească ajutor, iar copilul s-a asfixiat cu cordonul ombilical.

„Momentul în care eu am rămas nesupravegheată a fost undeva la aproximativ 45 de minute. Nu se poate preciza cu exactitate timpul în care Sebastian a fost strangulat”, a povestit mama.

Născut aproape mort, cu creierul grav afectat din cauza lipsei de oxigen, copilul a venit pe lume fără văz, auz, miros, mişcare.  Singura lui şansă a fost o reprogramare totală a creierului, ceea ce pentru părinţii lui de meserie psihologi a însemnat o condamnare. „Ştiam că urmează o viaţă înfiorătoare pentru el. Înnebunitor era faptul că nu ştiam dacă o să rămână în viaţă”, a spus tatăl băieţelului.

După patru internări în Germania şi Austria, Sebastian a reuşit să vadă, să audă şi să-şi mişte mânuţele.

Drama familiei Lungu se împarte între mai multe drame separate. Este drama lui Sebastian, copilul născut în durere sau a mamei sale, transformată dintr-o femeie fericită într-un robot matern. Drama lui Nanci este drama unui psiholog obsedat de un mecanism cerebral perfect.

Prevederile legale privind malpraxisul nu fac în acest moment decât să întreţină agonia pacienţilor care îşi caută dreptatea dar şi o afacere profitabilă: cea a companiilor de asigurare.

„La ora actuală pacientului din România îi este îngrădit până și accesul la a sesiza și a i se soluționa sesizarea. Pentru că de cele mai multe ori aceste sesizări către Ministerul Sănătății rămân surde, deci nu le aude nimeni, nu se întorc răspunsuri către pacient. Orice sesizare către CM, nefiind de competența Colegiului Medicilor să soluționeze reclamația pacientului în sensul satisfacerii nevoii pacientului, este inutil”, a declarat Vasile Barbu, preşedinte Asociaţia Pacienţilor.

Ce spune Cepoi despre legea actuală a malpraxisului şi despre prevederile proiectului la care se lucrează

„Şansele ca legea să treacă sunt foarte mari, dacă Parlamentul o aprobă în trimestrul 4 al anului ar trebuie să se aplice de la 1 ianuarie. Mai întâi o etapă amiabilă, prin intermediul asiguratorului, dacă nu, lucrurile merg în instanţa. Se va introduce şi despăgubirea morală. Cred că ar fi bine să prevedem în această lege o limită maximă a despăgubirii pentru că uneori solicitarea nu are nicio legatură cu realitatea. Despăgubirea în 30 de zile şi este purtătoare de penalităţi dacă nu se plăteşte”, a declarat Vasile Cepoi.