Isărescu: Economia este dezechilibrată. Prin susţinerea consumului, România finanţează locuri de muncă în exterior

Economia românească este dezechilibrată de stimularea consumului, ceea ce duce la finanţează locuri de muncă în exterior, în condiţiile în care importurile au crescut mai rapid decât exporturilor în ultimii doi ani, iar întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) au o mare nevoie de credite pentru investiţii, a afirmat miercuri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de BNR şi Banca Europeană de Investiţii (BEI).

21 iun. 2017, 09:07
Isărescu: Economia este dezechilibrată. Prin susţinerea consumului, România finanţează locuri de muncă în exterior

Exporturile de mărfuri româneşti au crescut în luna aprilie cu 1,5%, până la 4,77 miliarde euro, ritm sub cel al importurilor, evoluţie care a deteriorat deficitul comercial, arată datele preliminare publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS). Importurile au avansat în aprilie cu 5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 5,8 miliarde euro. Deficitul comercial la patru luni a fost de 3,37 miliarde euro, în creştere cu 20,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Citește și Isărescu: Instabilitatea legislativă, menţinută la riscuri, dar trece la categoria de risc moderat şi în descreştere

România se confruntă de circa doi ani cu o creştere mai rapidă a importurilor, pe fondul stimulării consumului, în contextul în care IMM-urile au o mare nevoie de credite de investiţii, iar băncile trebuie să fie mai eficiente în acordarea acestor credite, a avertizat Isărescu.

„Exista riscul ca invesţiile să nu fie finanţate (…) Există o atmosferă proastă, de neîncredere. Dacă nu vom finanţa invesţiile, ele nu au cum să crească, nu avem cum să ieşim din acest dezechilibru. Importurile cresc mai repede decât exporturile de doi ani, este clar că economia este uşor dezechilibrată. Prin finanţarea consumului, finanţăm locuri de muncă în exterior. Există un potenţial substanţial de creditare dacă reformele struturale vor face bancabile mai multe companii”, a afirmat Isărescu.

Guvernatorul a subliniat că există multe firme cu potenţial, care ar avea capacitatea de primit credite pentru investiţii în condiţii sustenabile, dar care se confruntă cu probleme mai vechi sau cu un management deficitar. Isărescu crede că băncile pot deveni un catalizator al reformelor structurale pentru că pot face o selecţie în finanţarea firmelor competitive.

„Dacă tot blamăm bancile pentru probleme trecute ne adâncim într-o mocirlă. (…) Adevărat, băncile au subevaluat riscul în trecut şi trebuie să-şi vadă de lungul nasului. Dar eu nu ştiu sistem de piaţă efient fără intermediere financiară. (…) Acum economisim mai mult decât împrumutăm, ce facem, devenim exportatori de capital? Daca nu ar lua nici statul bani să finanţeze deficitul, ar trebui să exportăm capital. Dincolo de păcatele lor (…) băncile sunt esenţiale pentru funcţionarea unei economii de piaţă”, a afirmat Isărescu.

Citește și BNR a revizuit în scădere, la 1,6%, prognoza de inflaţie pentru finalul lui 2017

Guvernatorul consideră că sistemul bancar si economia reală trebuie să-şi unească forţele pentru a creşte gradul de intermediere financiară, aflat în prezent la 29%, cel mai mic nivel din Uniunea Europeană (UE). El a atras atenţia că băncile mai au multe de făcut pentru a recâştiga încrederea clienţilor, pentru a creşte eficienţa angajaţilor şi pentru a „se apropia de client în înţelesul adânc, nu de compătimire”.

„Băncile trebuie să priceapă care sunt problemele clienţilor, să caute soluţii reale. În credit nu funcţionează o singură regulă pentru toţi clienţii. Adaptarea şi flexiblitatea nu intră în conflict cu prudenţa”, a declarat Isărescu.