ISMB: Sub 1% dintre părinţi cer retragerea copilului de la ora de religie

Ponderea părinţilor care solicită retragerea copilului de la ora de religie este constant foarte mică, sub 1 la sută, însă cererile vizează mutarea şcolarului la alt cult, nerenunţând la această disciplină, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, inspectorul de specialitate al ISMB, Gheorghe Dogaru.

RomaniaTV.net
25 sept. 2012, 14:54
ISMB: Sub 1% dintre părinţi cer retragerea copilului de la ora de religie

„Nu avem situaţii de retragere. Acest lucru se întâmplă foarte rar. Ponderea celor care solicită retragerea de la ora de religie este sub 1 la sută, iar aceştia vor înscrierea la un alt cult. Un exemplu poate fi, astfel, trecerea de la cultul ortodox la cel baptist. Nu există cereri prin care şcolarii să nu participe la ora de religie”, a explicat reprezentantul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Potrivit inspectorului, anual, sunt câteva zeci de astfel de cereri, care înseamnă sub 1 la sută din totalul copiilor care frecventează învăţământul preuniversitar.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a discutat cu patriarhul Daniel despre colaborarea celor două instituţii pentru îmbunătăţirea programei de religie, astfel încât să fie pus un accent mai mare „pe ceea ce înseamnă sistemul de valori de referinţă” şi valorile morale în societate.

„Dorinţa Ministerului Educaţiei este de a conlucra cu Biserica Ortodoxă Română, şi nu numai, pentru orele de religie, care sunt parte în trunchiul comun al curriculumului de la clasa pregătitoare până la ultima clasă de liceu. Am avut o discuţie cu patriarhul Daniel în ideea de a îmbunătăţi programa disciplinei de religie de la toate clasele, în dorinţa, acceptată şi de BOR, de a se pune un accent mai important pe ceea ce înseamnă sistemul de valori de referinţă, ceea ce înseamnă valorile morale în orice societate. PF Daniel a nominalizat membrii unei comisii, iar Ministerul Educaţiei şi-a stabilit reprezentanţii şi se lucrează la aceste modificări”, a spus Andronescu.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a aprobat 45 de manuale de religie, dintre care doar 18 aparţin cultului creştin ortodox, arăta, în 11 septembrie, Patriarhia Română, după ce Asociaţia Secular-Umanistă din România a scris că aceste cărţi ar fi un „instrument al îndoctrinării religioase”.