Israel: Viaţa în închisoare a unui fost prim-ministru care deţine multe secrete

Fostul premier israelian Ehud Olmert va fi supus în închisoare, parțial, acelorași condiții de detenție ca un deținut obișnuit, dar va beneficia de dispoziții speciale legate de securitatea sa și de secretele pe care le deține.

RomaniaTV.net
15 feb. 2016, 18:36

Potrivit serviciului penitenciar din Israel, Ehud Olmert își va ispăși pedeapsa în blocul 10 al închisorii Maasiyahu din Ramala, în apropiere de Tel Aviv.

Ca orice alt deținut, el urma să fie fotografiat la sosire, percheziționat, examinat de un medic, interogat de diferiți responsabili, printre care și un lucrător social, iar apoi să i se repartizeze o celulă.

Blocul 10 este rezervat prizonierilor care, ‘din diferite motive, nu pot fi plasați împreună cu restul populației carcerale’, potrivit serviciului penitenciar. ‘Din cauza poziției sale, el este susceptibil să primească amenințări și să fie în pericol’, a mai precizat instituția. De asemenea, o sursă penitenciară a invocat faptul că Ehud Olmert deține informații sensibile, dat fiind trecutul său.

Patru prizonieri a căror identitate nu a fost precizată sunt deja în blocul 10, care poate primi în total 18 deținuți.

Olmert va trebui să împartă celula cu alți deținuți, fiecare dintre celulele din blocul 10 cuprinzând trei paturi, un duș, toalete, un dulap, scaune și un televizor, potrivit Agerpres.

Pentru a telefona, fostul premier israelian va trebui să folosească cabinele publice din hol. Blocul special adăpostește și săli de clasă, o sală de destindere, două camere pentru consultări cu avocații, o cameră care face oficiul de sinagogă, o bibliotecă, o sală cu echipamente sportive, o cantină și o curte.

Deținuții sunt autorizați să aibă asupra lor 1.500 de shekeli (344 de euro) bani gheață, patru articole de lenjerie intimă, patru perechi de șosete, două serviete și două pulovere fără glugă. Deținuții mai pot aduce cu ei o cuvertură, două cearșafuri, o pernă, cărți religioase și un șal de rugăciune evreiesc.

Ehud Olmert va fi trezit în fiecare dimineață la ora 05.00 pentru a răspunde la apel și va fi supus unei inspecții la ora 07.30. Fostul prim-ministru va avea dreptul de a primi și de a trimite scrisori, dar va trebui să plătească plicurile și timbrele, notează AFP, citată de Agerpres.

El se va putea îmbrăca în civil în închisoare, dar va trebui să poarte combinezon când se va deplasa la tribunal. De asemenea, el va putea cheltui până la 1.600 de shekeli (367 de euro) la cantină folosind banii pe care familia va putea să i-i transfere în închisoare.

Fostul prim-ministru israelian Ehud Olmert a fost încarcerat luni, devenind primul șef al guvernului israelian care a ajuns în spatele gratiilor, după ce a fost condamnat definitiv la 19 luni de detenție pentru corupție și obstrucționarea justiției.

Olmert, în vârstă de 70 de ani, prim-ministru între 2006 și 2009, s-a prezentat la închisoarea Maasiyahu, aflată la sud-est de Tel Aviv, cu puțin timp înaintea orei locale 10.00 (08.00 GMT), pentru a-și ispăși pedeapsa.