Israelul lansează operaţiunea „Scutul nordic”

Armata israeliană a anunţat marţi că a detectat tuneluri subterane ale mişcării libaneze Hezbollah ducând dinspre Liban spre teritoriul Israelului şi a lansat o operaţiune denumită 'Scutul nordic' vizând distrugerea lor la frontieră, conform AFP şi Reuters.

04 dec. 2018, 07:34
Israelul lansează operaţiunea „Scutul nordic”

Un purtător de cuvânt al forţelor israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat presei că aceste ‘tuneluri de atac’, al căror număr nu l-a specificat, nu sunt încă operaţionale şi că populaţia din nordul Israelului nu este în pericol imediat.

Potrivit acestuia, armata a stabilit o zonă militară închisă în sectorul vizat, unde şi-a întărit prezenţa, dar nu a mobilizat rezervişti. Niciun fel de dispoziţii specifice nu au fost emise către populaţia civilă israeliană, a mai spus el.

‘Am lansat operaţiunea Scutul nordic pentru a descoperi şi dejuca ameninţarea tunelurilor de atac venind dinspre organizaţia teroristă Hezbollah pe sub frontiera Libanului spre Israel’, a anunţat purtătorul de cuvânt citat. ‘Noi considerăm activităţile Hezbollah drept un fenomen flagrant şi o încălcare clară a autorităţii israeliene”, a mai spus Conricus.

Operaţiunea, conform acestuia, se va desfăşura numai pe teritoriul controlat de Israel, inclusiv în partea de nord a Înălţimilor Golan.