Israelul negociază cu SUA o soluţie pentru anexarea coloniilor din Cisiordania

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a anunţat luni că poartă discuţii cu Administraţia Donald Trump despre posibila anexare a coloniilor evreieşti din teritoriul palestinian Cisiordania.

12 feb. 2018, 20:10
Israelul negociază cu SUA o soluţie pentru anexarea coloniilor din Cisiordania

Israelul negociază cu SUA pe tema posibilei anexări a coloniilor din Cisiordania. În privinţa aplicării suveranităţii (israeliene), pot spune că discut deja cu americanii despre acest subiect de ceva timp”, a declarat Benjamin Netanyahu. „Trebuie să ne coordonăm cât mai mult posibil cu americanii; relaţia cu americanii este un avantaj strategic pentru Israel şi pentru situaţia coloniilor. „Legislaţia” în sensul suveranităţii asupra coloniilor „trebuie să fie o iniţiativă guvernamentală, nu una privată, deoarece este vorba de o acţiune istorică”, a explicat liderul israelian, potrivt Mediafax

Netanyahu a blocat duminică un proiect de lege care prevedea aplicarea suveranităţii israeliene asupra coloniilor evreieşti. Proiectul de lege se referea doar la coloniile din Cisiordania, nu la întregul teritoriu.
Casa Albă şi oficiali israelieni resping însă afirmaţiile lui Netanyahu privind anexarea coloniilor.

Netanyahu, a anunţat luni că poartă discuţii cu Administraţia Donald Trump despre posibila anexare a coloniilor evreieşti din teritoriul palestinian Cisiordania, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Un militant palestinian a fost ucis de armata israeliană

Însă un oficial guvernamental israelian a explicat ulterior că Benjamin Netanyahu a purtat discuţii cu Administraţia Donald Trump despre interesele naţionale israeliene într-un eventual acord de pace cu palestinienii, dar fără a formula vreo propunere specifică privind anexarea.

La rândul său, Josh Raffel, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a catalogat drept „false” relatările despre negocieri de acest tip, fără a se referi explicit la Benjamin Netanyahu. „Relatările că Statele Unite ar fi discutat cu Israelul un plan de anexare pentru Cisiordania sunt false. SUA şi Israelul nu au discutat niciodată o astfel de propunere, iar atenţia preşedintelui continuă să se concentreze pe iniţiativa de pace israelo-palestiniană”, a subliniat reprezentantul Preşedinţiei SUA.