Istoricul Marius Oprea, doctor în istoria Securităţii, aruncă BOMBA: „Recorder nu e folosit de serviciile de la noi, ci de alte servicii. Urmăriţi banii şi nu e greu de dovedit”

Marius Oprea, istoric şi autorul unei teze de doctorat cu tema Rolul și evoluția Securității (1948-1964), a dezvăluit modul în care foştii securişti au lăsat, practic, moştenire lanţul de colaboratori pe care îi aveau urmaşilor lor, astfel încât, susţine doctorul, România este azi sub controlul unei reţele formată din urmaşii oamenilor fostei Securităţi. Istoricul a dat şi exemplul concret al lui Dragoş Vîlcu, fondator al publicaţiei online Recorder, retras între timp din firmă.

29 sept. 2022, 10:49
Istoricul Marius Oprea, doctor în istoria Securităţii, aruncă BOMBA: „Recorder nu e folosit de serviciile de la noi, ci de alte servicii. Urmăriţi banii şi nu e greu de dovedit”

Marius Oprea a scris un articol despre legătura lui Dragoş Vîlcu, fondator al site-ului Recorder, cu fosta Securitate, prin bunicul său, Vasile Vîlcu, cel care ar fi pus bazele Direcţiei de Informaţii Externe (DIE), în 1951, după indicaţiile şi cu tehnologia şi expertiza KGB, actualul FSB.

Istoricul spune, într-un interviu pentru EVZ, că Recorder nu este folosit de serviciile de informaţii din România ci, prin legăturile „moştenite” de la tatăl şi bunicul său, ar fi folosit direct de către FSB, actualul serviciu de informaţii al Rusiei, fostul KGB.

„Anchetele Recorder crează o mare neîncredere în instituțiile statului. Ultima dintre ele rămăsese presa, iar pentru că aceasta, în unison, îl condamnă pe Putin, trebuia și ea discreditată că iau bani de la partide. Foștii colonei ai securității de pe vremea lui Iliescu au rămas acum pe mâna rușilor și au acum rădăcini în această entitate de presă”, spune cunoscutul istoric.

„Tânărul Vâlcu, cel care a înființat Recorder, chiar dacă a stat doar câteva luni și după s-a cărat, este foarte suspect. Aș vrea să știu și eu de ce jurnaliștii de la Recorder își au sediul în aceleași spații ca și firmele lui. Vâlcu, pe atunci la doar 20 de ani, a întemeiat un studio video prin anii 1990, pe când o cameră video costa vreo 60 de mii de dolari. De unde avea Vâlcu atâția bani? Bineînțeles, de acasă. Tatăl lui, Gheorghe Vâlcu, fost ambasador, împreună cu bunicul, Vasile Vâlcu, fost general în Securitatea Română și creatorul Direcției de Informații Externe și probabil colonel în KGB, care a decedat în 1999 sigur i-au dat câte ceva.

Pentru că înfiinţarea DIE, în 1951, s-a făcut direct sub tutela KGB. De aceea bunicul a şi fost tras pe linie moartă la începutul anilor 70, de Ceauşescu, mai exact în 73. Pentru ca Vasile Vâlcu, după ce nu a mai condus DIE din 1955, în urma unui eşec răsunător – este vorba că un grup de legionari a ocupat sediul legaţiei române de la Berna, a fost un mare scandal – el a fost îndepărtat din Securitate, dar a fost numit prim secretar pe regiunea Dobrogea, unde s-a ocupat de colectivizarea întregii regiuni. Cu pistolul la tâmplă a făcut-o.

Citeşte şi: Oana Lovin, dezlănţuită la adresa lui George Simion, după ce AUR a votat închiderea minelor Lonea şi Lupeni: „Dacă mai calci în Valea Jiului, pleci cu picioarele în ghips. Să nu te văd în Piaţa Victoriei, nu răspund de faptele mele”

Ei bine, acest bunic, care a trăit liniştit până în 1999, poate fi socotit unul din fondatorii Recorder.

Şi eu îmi pun o întrebare retorică, pentru că cunosc acest gen de practică al reţelelor subterane, aceste colaborări se transmit. Nu ştiu dacă e aici vreo vină a nepotului, dar aşa cum ei au cercetat, pornind de la o prezumţie de vinovăţie, şi au mers până în pânzele albe, la fel pot să fac şi eu, pentru că nu degeaba mi-am intitulat materialul pe care l-am scris „O anchetă în gen Recorder”.

Tatăl (n.r. Gheorghe Vâlcu) a fost ambasador, dar iarăşi e straniu ca la 28 de ani, pe vremea lui Ceauşescu, imediat ce ţi-ai terminat stagiatura după ce ai fost student la ASE.

Tânărul Vâlcu a intrat direct în afaceri, de la 20 de ani. Afaceri pe bani mulţi. De unde banii, nu e treaba mea. Dacă are vreo legătură cu FSB (n.r. succesorul KGB) în momentul de faţă, ar trebui SRI sa vadă. Pentru că Recorder, în fond, ce face, prin aceste anchete: crează o mare neîncredere în instituțiile statului. Ultima dintre ele rămăsese presa, iar pentru că aceasta, în unison, îl condamnă pe Putin, trebuia și ea discreditată că iau bani de la partide. Nu sunt bolnav de teoria conspiraţiei, dar sunt nişte semnale care nu pot să nu ridice nişte semne de întrebare.

Recorder e folosit de servicii, dar nu de serviciile de la noi. Dacă e cu „follow the money”, nu e aşa greu de dovedit.

Foștii colonei ai securității de pe vremea lui Iliescu au rămas acum pe mâna rușilor și au acum rădăcini în această entitate de presă.”, a declarat Marius Oprea pentru sursa citată.

Citeşte şi: Atac al Gabrielei Firea la adresa primarului Capitalei: „Unde e apa caldă din afişul tău, Nicuşor Dan?”