ISU Cluj: În privinţa ambulanţelor pentru SMURD, stăm foarte prost

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj reclamă că se confruntă cu mari probleme de logistică, în special în privinţa ambulanţelor pentru SMURD, care au ajuns la un grad ridicat de uzură. Şeful instituţiei, Ion Moldovan, a explicat, joi, într-o conferinţă de presă, că există posibilitatea de a nu-şi putea îndeplini toate misiunile dacă nu vor fi primite ambulanţe în acest an.

16 feb. 2017, 13:15
ISU Cluj: În privinţa ambulanţelor pentru SMURD, stăm foarte prost

Parcul auto de maşini de intervenţie al instituţiei are o singură ambulanţă cu mai puţin de cinci ani de folosire, toate celelalte având deja sute de mii de kilometri parcurşi şi un grad avansat de uzură, care poate afecta calitatea intervenţiilor medicale, potrivit şefului ISU Cluj.

Suntem într-o situaţie dificilă. În privinţa ambulanţelor pentru SMURD, stăm foarte prost la acest capitol. Există posibilitatea de a nu ne putea îndeplini toate misiunile, dacă nu vom primi ambulanţe în acest an. Nu ştiu cum ne vom descurca pe partea de intervenţii medicale de prim ajutor. Avem o singură ambulanţă care are sub cinci ani de viaţă, în condiţiile în care orice ambulanţă are o durată medie de funcţionare de 5-6 ani, apoi intră într-o uzură fizică şi morală. Dacă depăşeşte şase ani, nu este una pe care să te poţi baza sută la sută. Avem şi o ambulanţă cu o vechime de peste zece ani„, a declarat şeful ISU Cluj.

Acesta a explicat că se fac reparaţii zilnice la maşini, iar orice problemă care face o ambulanţă să fie indisponibilă poate duce la imposibilitatea intervenţiilor în zonele izolate din judeţ.

Le reparăm pe cele vechi şi încercăm să asigurăm continuitatea în intervenţie, dar este foarte greu. Este o problemă care ne macină zilnic, dacă ambulanţele cad, rămânem descoperiţi în zone izolate din judeţ„, a mai explicat Ion Moldovan.

Medicul şef al UPU-SMURD Cluj, Adela Golea, a declarata de asemenea că vechimea maşinilor de intervenţie are efecte asupra timpilor de reacţie.

Avem şi ambulanţe la care, practic, s-au schimbat cam toate piesele. Problema care apare este cea privind siguranţa lor în intervenţie, a siguranţei echipajului, pentru că, în momentul în care se înlocuiesc foarte multe subansamble, nici cei care le repară nu mai oferă garanţii. Apar şi probleme pentru a ajunge la intervenţie, pentru că merg mai greu, nu prind viteza care trebuie„, a mai spus Adela Golea, medical şef al UPU-SMURD Cluj.

Potrivit datelor furnizate de ISU Cluj, serviciul SMURD dispune de patru ambulanţe de terapie intensivă, 12 ambulanţe de prim ajutor, două maşini pentru victime multiple şi o maşină de terapie intensivă pentru nou-născuţi.

Citeşte şi Arafat despre sistemul de urgenţă: Mereu analizăm diferite situaţii care apar, ca să-l putem îmbunătăţi