Italia: Zeci de mii de studenţi au protestat faţă de reformele guvernului lui Matteo Renzi

Aproape 80.000 de studenţi au manifestat vineri în oraşe italiene împotriva reformei şcolare şi a celei privind dreptul la muncă propuse de guvernul lui Matteo Renzi, relatează agenţia RIA Novosti.

10 oct. 2014, 18:02
Italia: Zeci de mii de studenţi au protestat faţă de reformele guvernului lui Matteo Renzi

Zeci de mii de studenţi au protestat în Italia faţă de reformele guvernului lui Matteo Renzi. Potrivit cotidianului Corriere della Sera, demonstraţii de protest au avut loc la Roma, Milano, Palermo, Bari, Perugia şi în alte oraşe ale ţării.

Următoarele manifestaţii sunt prevăzute pentru 25 octombrie. În afară de studenţi, la ele vor participa şi numeroşi salariaţi nemulţumiţi de reforma din domeniul legislaţiei muncii.

La începutul lunii septembrie, preşedintele Consiliului de Miniştri (guvernul italian), Matteo Renzi, şi-a prezentat programul pentru următoarele ”1.000 de zile”, destinat să facă din Italia o ţară în care ”va fi mai uşor să se investească”.

Guvernul lui Renzi intenţionează să modifice până la sfârşitul anului legislaţia muncii ”după modelul german”. El doreşte, printre altele, să reformeze până în mai 2017 sistemul judiciar, educaţia naţională şi legislaţia în materie de antreprenoriat şi investiţii străine. Atitudinea Italiei faţă de căsătoriile între persoane de acelaşi sex va fi şi ea revizuită.

Reformele au fost propuse de Renzi pe fondul unor tendinţe negative în economia italiană. Potrivit experţilor, ţara intră în recesiune, şomajul creşte, mai ales în rândul tinerilor.