Îţi apar vânătăi din senin? Iată care sunt cauzele şi cele mai eficiente remedii naturiste

Nu-ți amintești de vreo lovitură puternică, dar totuși te-ai trezit cu o vănătaie, peste noapte? Există mai multe cauze pentru care pielea ţi se învinețește aşa ușor. Iată însă şi cum poţi trata o vânătaie care a apărut în urma unei lovituri puternice.

26 sept. 2014, 08:12
Îţi apar vânătăi din senin? Iată care sunt cauzele şi cele mai eficiente remedii naturiste

Apariţia din senin a vânătăilor poate fi cauzată de o fragilitate a vaselor de sânge din naştere sau poate indica o carenţă de vitamina C, de calciu sau de magneziu, scrie doctorulzilei.ro. Deficienţa de vitamina C poate cauza învineţirea cu uşurinţă, întrucât vitamina C îţi ajută organismul să sintetizeze colagenul, cel de care organismul are nevoie pentru menţinerea vaselor de sânge sănătoase.

Mai mult, dacă ai o carenţă de vitamina B12 în organism, poţi suferi de anemie. Anemia presupune a avea insuficiente celule de sânge roşii pentru a putea transporta oxigenul către ţesuturi, ceea ce poate cauza şi rănirea foarte uşor.

O altă cauză a vânătăilor apărute din senin poate fi vârsta înaintată. Pe măsură ce îmbătrânești, pielea își pierde din stratul protector de grăsime, iar producția de colagen încetinește. O piele mai subțire, se învinețește mai ușor. Şi expunerea prelungită la soare sau arsurile solare subțiază pielea și pot duce la pierderea colagenului, așa că te învinețești mai ușor.

Totodată, apariţia acestor vânătăi poate fi efectul secundar al aspirinei în exces, al medicamentelor anticoagulante, dar şi al anticoncepţionelelor orale. Medicamentele antiinflamatoare non-steroidale precum naproxenul sau diclofenacul alături de ibuprofen și aspirină pot subțiază sângele, așa că orice mică lovitură poate învineți pielea.

Şi vasculita (un grup de boli care cauzează inflamaţia vaselor de sânge) poate fi adesea caracterizată prin vânătăi roșii numite purpură, care rezultă din ruperea acestor vase de sânge inflamate. Vasculita este considerată a fi o boală autoimună sau poate însoţi unele afecţiuni, precum alergiile, unele infecţii virale (hepatita B şi C), expunerea la anumite substanţe chimice (amfetaminele sau cocaina) sau medicamente, bolile reumatice (artrita reumatoidă şi lupusul), cancerul.

În cazul în care te-ai lovit şi te-ai ales cu o vânătaie urâtă, există câteva remedii naturiste care te pot ajuta să tratezi aceste echimoze:

1. Aplică comprese reci sau pungi de gheaţă pentru 20-30 de minute. Punga de gheaţă nu trebuie aplicată direct pe piele, ci este recomandat să fie înfăşurată într-un prosop. Gheaţa se poate aplica de mai multe ori pe zi, dar cu pauze de câteva ore între aplicaţii.

2. Amestecă frunze de pătrunjel proaspăt tocat cu unt şi unge cu crema obţinută zona afectată. Totodată, frunzele de pătrunjel pot fi aplicate direct pe rană şi apoi acoperite cu un bandaj.

3. O lingură de oţet se amestecă cu apă fiartă şi se înmoaie în această soluţie o bucată de ţesătură, iar apoi se acoperă vânătaia. Deasupra este recomandat să pui un plastic şi să legi cu tifon.

4. Şi miezul de pâine puţin înmuiat în vin natural poate face ca umflătura să se retragă şi vânătaia să dispară.

5. Un alt remediu naturist spune că vânătăile se retrag mai repede şi sub acţiunea cataplasmelor cu tărâţe de borş.

6. Şi compresele cu sare şi oţet se pot dovedi a fi eficiente.

7. Totodată, pe vânătăi se pot pune şi cataplasme cu frunze şi flori de arnică, plantă ce stimulează circulaţia sângelui şi are calităţi antiinflamatoare.

8. Şi margarina poate fi aplicată peste vânătaie pentru ameliorarea inflamaţiei, scrie reteauamedicala.ro.

9. Lămâia este un alt remediu foarte cunoscut. Se taie o bucată de lămâie şi se pune peste vânătaie şi se lasă să acţioneze 15 minute.

10. Şi ceapa poate fi folosită, însă doar în cazul în care nu există leziuni deschise la nivelul pielii.

11. Frunzele de salvie pot fi răspândite pe regiunea afectată şi apoi se va aplica un bandaj.

12. Şi ceaiurile de plante sunt foarte eficiente. Se prepară un ceai din hamei, tătăneasă şi scoarţă de stejar alb şi se pun cataplasme pe zona învineţită.

13. Uleiul de măsline şi flori de mullein poate fi folosit pentru ungerea vânătăilor şi accelerarea vindecării acestora.

14. Cafeaua neagră este, de asemenea, un remediu eficient. Se pune peste rană cafea neagră şi apoi se acoperă cu un bandaj, iar vânătaia va dispărea în câteva zile.

15. Poţi aplica zahăr sau miere peste vânătăi sau tăieturi împiedicându-se, astfel, dezvoltarea microorganismelor.

16. Amestecă ardei iute, piper şi multă vaselină topită şi aplică direct pe zona afectată pentru a vindeca vânătaia.

Citeşte şi Cinci lucruri pe care ar trebui să le ştii despre LOVITURILE LA CAP