Oficial român: Dacă începe războiul cu Rusia, va începe pe teritoriul nostru. De ce credeţi că se fac teste la sirenele de apărare?

Publicat: Sâmbătă, 30 Decembrie 2017 12:35 // Actualizat: Sâmbătă, 30 Decembrie 2017 12:35 // Sursa: romaniatv.net

Iulian Fota, directorul Colegiului Naţional de Informații, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, spune că Occidentul ia în calcul scenariul unui război, așa că România ar trebui să se pregătească să ia "decizii complicate, grele, cu ambele variante proaste”.

Fota remarcă, într-un interviu acordat Ziare.com, că "se schimbă ecuația est-vest în zona Mării Negre", Estul nemainsemnand doar Rusia, ci și China. Mai mult, România este definită în studiile de specialitate că "frontline state", ceea ce înseamnă că, dacă va începe un război cu Rusia, acesta "va începe pe teritoriul nostru", mai subliniază acesta.

"Vechea ordine este contestată inclusiv în Europa, mai ales în Europa de Est, unde continuă războiul împotriva Ucrainei, dar și în Balcani, unde, alături de Rusia și Turcia, mai avem și China, pentru că Beijingul reclamă și el o bucată de influență, sperând să profite de pe urma resurselor limitate ale UE sau ale Rusiei", spune Fota.

"SUA, China, Rusia, Turcia, Iranul contează tot mai mult în această nouă politică globală, pentru că au semnificative capabilități militare. Acum aproximativ două luni, Teheranul avertiza Europa că ar putea mari raza de acțiune a rachetelor sale, pentru a aduce țările europene în zona lor de acțiune, transformându-le în ținte. Pentru o țară mică sau mijlocie precum România, remilitarizarea politicii externe a fost întotdeauna o veste proastă", adaugă fostul consilier al lui Traian Băsescu.

Ştirea care îngrijorează lumea. Se întâmplă aproape de graniţele României

Iulian Fota spune că România trebuei să fie atentă la Rusia, care ar urma să-și intensifice influența în această zonă: "Moscova va continuă să acționeze hotărât și inteligent în vederea diluării influenței Occidentului în zona noastră. Rusia va continuă să fie anti-occidentală, post-imperială și iredentistă. Acțiunea ei va fi globală, dar pe noi trebuie să ne intereseze în primul rând proiecția intereselor rusești în Europa Centrală și de Est, Balcani și Orientul Mijlociu".

Fostul consilier a vorbit și despre principalele amenințări la adresa securității naționale, indetificând ca potențiale probleme spionajul și subversiunea politică, atacurile informaționale, atacurile cibernetice sau terorismul.

În fața acestor probleme, Fota este de părere că cea mai mare problemă a României în acest moment o reprezintă clasa politică, incapabilă să înțeleagă aceste schimbări.

"Cea mai mare problemă a României nu este neapărat periculoasa situație internațională în care se află, ci încapacitatea clasei politice de a înțelege toate aceste schimbări, pe fundalul unei lupte politice interne sterile.

În studiile internaționale despre această zonă a Europei, România este definită că frontline state. Știți ce înseamnă asta? Dacă, Doamne ferește, începe războiul cu Rusia, el, războiul, va începe pe teritoriul nostru. De ce credeți că toată vara s-au făcut teste la sirenele de apărare civilă? Militarii au priceput mesajul, clasă politică ce mai așteaptă?", a încheiat Fota.

Sistemul de alarmare a populaţiei, activat în prima zi de miercuri din fiecare lună

1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Iulian Fota razboi rusia Rusia sirene teste sirene
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
31 dec 13:57
Răspunde | Votează email 0 email
NICU
Rusia n-are nici o treabă cu România.Dacă vrea să ia măsuri împotriva NATO o poate face fără nici o armă. Opreşte petrolul şi gazele spre Europa şi după ce zeci de milioane de autovehicule rămân pe şosele şi sute de milioane de europeni nu se mai pot aproviziona,fără internet, fără mobil, fără bancomate europenii urgent îi vor scoate pe americani din fostele ţări din Tr.de la Varşovia.
1
EUR
4.6495
RON
10 Dec
noapte 0 °
zi 3 °
Ultimele joburi adaugate
24 H