Iurie Leancă: Asocierea Republicii Moldova cu UE nu înseamnă renunţarea la neutralitate

Asocierea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană nu are nimic în comun cu renunţarea la neutralitate, consideră premierul Iurie Leancă, pledând pentru menţinerea acestui statut al republicii, într-un interviu acordat luni postului de televiziune BBC, citat marţi de agenţia de presă, potrivit Agerpres.

19 aug. 2014, 08:57
Iurie Leancă: Asocierea Republicii Moldova cu UE nu înseamnă renunţarea la neutralitate

Asocierea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană nu are nimic în comun cu renunţarea la neutralitate, consideră premierul Iurie Leancă, pledând pentru menţinerea acestui statut al republicii.

Faptul că vom deveni membri ai UE – şi încă avem mult până la acel moment – nu înseamnă că trebuie să ne schimbăm statutul de neutralitate. Nu are nicio legătură‘, a reiterat Leancă.

În opinia sa, ‘neutralitatea nu este o garanţie, ci o necesitate, care ar putea aduce stabilitate, predictibilitate şi securitate ţării’.

În interviu, Iurie Leancă a încercat să demonteze temerile exprimate de Moscova prin vocea vicepremierului său Dmitri Rogozin, care a spus că, odată cu semnarea Acordului de asociere cu UE, Republica Moldova ‘îşi va schimba fundamental statutul de neutralitate, iar pentru Moscova aceasta este inacceptabil‘.

‘Dmitri Rogozin declară multe lucruri şi una dintre problemele pe care le am e faptul că acesta discută cu noi prin intermediul unui cont de Facebook sau Twitter. Prefer şi mereu am preferat să am o comunicare directă, un dialog, un schimb de opinii’, a spus Leancă.

Premierul moldovean a menţionat că, dacă Rogozin este cu adevărat ‘mare fan al neutralităţii noastre, el ar trebui să ne ajute să scăpăm de Armata a 14-a din Transnistria’. Cu toate acestea, Leancă a admis că Rusia ‘are un rol important, a fost, este şi va fi un partener important în eforturile’ comune ale Republicii Moldova cu Ucraina, UE, SUA şi OSCE în găsirea unei soluţii politice la conflictul transnistrean.

El a mai spus că unele declaraţii ale lui Rogozin în privinţa Moldovei şi Transnistriei sunt ‘ofensatoare şi neconstructive’. ‘Nu zic să ignorăm sau să neglijăm ceea ce zice domnul Rogozin. Dar încercăm să facem tot posibilul. În primul rând, încercăm să nu dăm colegilor noştri ruşi motive pentru o înrăutăţire a situaţiei. Vrem să susţinem un dialog politic foarte activ. Vrem să se dezvolte comerţul bilateral. Cred că integrarea în UE ne va face mult mai previzibili, mai stabili şi mult mai siguri — lucru care serveşte nu doar intereselor noastre sau ale UE, dar şi relaţiilor noastre cu Estul’, a subliniat primul ministru de la Chişinău.

Într-o replică pe contul său de Facebook, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a lansat luni seara un atac dur la adresa premierului Republicii Moldova. ‘Nu sunt un fan al neutralităţii moldoveneşti şi nici al Moldovei în sine’, scrie acesta, indicând că ‘are propria patrie pe care o iubeşte’. ‘Faţă de poporul moldovean am o atitudine respectuoasă, însă faţă de autorităţile de la Chişinău mai sunt, cum se spune, unele întrebări’, adaugă el.

Cât despre declaraţiile premierului Leancă, Rogozin scrie că şeful executivului de la Chişinău ar fi trebuit să dea dovadă de mai mult respect faţă de Rusia şi reprezentanţii săi. ‘Cel puţin din simple considerente pragmatice’, spune el.

Relaţiile dintre vicepremierul Dmitri Rogozin, emisarul preşedintelui rus Vladimir Putin pentru Transnistria, şi autorităţile moldovene sunt destul de tensionate în ultimul timp, în urma mai multor luări de poziţie, considerate denigratoare de către Chişinău.