Ivan îi atrage atenţia lui Dragnea: Grupul PSD în PE primeşte bani în funcţie de numărul de membri

Eurodeputatul Cătălin Ivan i-a cerut vineri, într-o conferință de presă susținută la Dobrovăț, liderului PSD Liviu Dragnea să iasă public pentru a lămuri situația sa în partid, el afirmând că declarațiile cu privire la faptul că el nu mai era membru al PSD au consecințe "foarte serioase și foarte grave" cu privire la banii alocați de către PE grupului europarlamentarilor social-democrați români.

24 feb. 2017, 17:15
Ivan îi atrage atenţia lui Dragnea: Grupul PSD în PE primeşte bani în funcţie de numărul de membri

„Îi cer domnului Dragnea să mă cheme la partid cu toate documentele. Poate este dezinformat. Poate nu se convinge pe informații neverificate. Să spunem că a fost scăpare, o situație tensionată. Putem găsi scuze, dar e grav ce a declarat domnul Liviu Dragnea”, a spus eurodeputatul Cătălin Ivan, în cadrul unei conferințe de presă susținută vineri la Dobrovăț,

Ivan, care a precizat că este membru al PSD Dobrovăț, organizație care se află în județul Iași, a spus că declarațiile lui Liviu Dragnea, conform căruia nu ar mai fi membru al partidului, ar putea avea grave consecințe politice și financiare, și nu numai, la nivel european.

„Liviu Dragnea, în calitate de președinte executiv al partidului, care ne-a trecut printr-o aventură europeană cu OUG 13, face o declarație foarte gravă care riscă să aruncă PSD și PES într-un nou scandal european. Îi transmit domnului Liviu Dragnea că această simplă declarație, că nu sunt membru PSD de doi ani, are consecințe foarte serioase și foarte grave. Domnul Dragnea nu știe, pentru că nu-l interesează ce se întâmplă la nivel european, dar grupul Social Democraților europeni, grupul PSD din Parlamentul European, primesc finanțare din bugetul Uniunii Europene pe câteva criterii, dar criteriul fundamental este cel al (numărului n.red.) membrilor”, a declarat Cătalin Ivan, conform Agerpres.

Europarlamentarul a explicat că, potrivit regulamentului PE, un grup politic primește o sumă de bani din bugetul instituției, sumă care ulterior e defalcată pe fiecare delegație națională, iar numărul de membri este criteriul principal al algoritmului de alocare a sumelor.

„Este vital pentru alocarea fondurilor în PE dacă PSD are în PE 15 sau 14 membri. Un simplu om în plus sau în minus înseamnă sume foarte mari de bani care au venit la delegația PSD sau grupul socialiștilor europeni în acești doi ani în care presupune că nu aș fi fost membru. N-are sens să vă spun ce scandal iese pe deturnare de fonduri, în condițiile în care OLAF, Curtea Europeană de Conturi sunt cu ochii pe fiecare euro, mai ales în această perioadă de criză”, a susținut eurodeputatul Cătălin Ivan.

Conform acestuia, toate cheltuielile ajung să fie verificate „la sânge” de Comisia de Control Bugetar, al cărei vicepreședinte este.

„Corupția la nivel european este o problemă foarte gravă. Nu ne jucăm cu așa ceva. Nu e totuna dacă grupul social democraților are un membru în plus sau în minus. Nu e o joacă. Nu poți să spui ‘acum am realizat că Ivan nu era membru de doi ani de zile’. E o copilărie. E o chestiune foarte serioasă pe care domnul Dragnea trebuie să o înțeleagă. (…) Ar trebui întrebat domnul Dragnea dacă în acești doi ani a informat grupul socialiștilor din PE că eu nu mai sunt membru de doi ani. Atât PSD cât și PES au primit funcții în funcție de numărul membrilor. Cu cât grupul e mai mare, cu atât (…) se alocă mai mulți bani, mai multe funcții, mai multe rapoarte. Să ne spună domnul Dragnea dacă are PSD în PE funcții care nu i se cuvin, dacă PES are acum funcții în PE care nu i se cuvin, din moment ce nu mai sunt membru al acestui grup. Domnul Dragnea se poate juca la nivel județean, la nivel local, la Teleorman, dar nu ne putem juca cu astfel de declarații la nivel european”, a mai spus Cătălin Ivan, în cadrul conferinței de presă.

Europarlamentarul Cătălin Ivan nu mai este membru al Partidului Social Democrat, au susținut miercuri liderii formațiunii Liviu Dragnea și Niculae Bădălău.

Întrebat dacă Ivan a fost exclus de Comitetul Executiv Național de miercuri, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că acesta nu face parte din Partidul Social Democrat, fiind exclus de mai mult timp de Organizația sector 1.

„Le-am explicat colegilor mei un lucru foarte important: nu poate fi exclus din partid cineva care nu mai e membru. Dl Cătălin Ivan nu mai e membru al partidului demult. A fost exclus de Organizația sectorului 1 de ceva vreme. Deci, nu e cazul”, a spus Liviu Dragnea.

Cătălin Ivan a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că din 2015 este membru al PSD Dobrovăț, care aparține de Organizația Județeană Iași a PSD, fapt care poate fi probat cu procesul verbal întocmit la acea vreme.

„Primirea mea la Dobrovăț, în organizația județeană a PSD Iași stă în baza unui proces verbal.(…) Este mai bine de un an și jumătate de când sunt membru la PSD Dobrovăț. Tot procesul de primire în Organizația Județeană PSD Iași s-a finalizat în acel moment în care Comitetul Executiv Județean a luat act de prezența mea la PSD Dobrovăț”, a declarat Cătalin Ivan.

Europarlamentarul a afirmat, totodată, că la vremea respectivă au existat discuții privind mutarea sa de la PSD Dobrovăț la PSD Iași.

„A fost o discuție cu toți membrii Comitetului Executiv Județean. Există și un proces verbal. Probabil că domnnul Dragnea a fost indus în eroare de organizația PSD sector 1, care a pierdut șirul a câta oară mă exclude. Voi prezenta toate documentele Comitetului Executiv Național”, a mai declarat miercuri Cătălin Ivan.