JAF în numele unor vedete. Andreea Marin e foc şi pară, DIICOT e în alertă

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Suceava și ofițeri de poliție judiciară au efectuat, marți, cinci percheziții domiciliare pe raza județelor Neamț și Cluj, pentru prinderea unor persoane acuzate că au creat conturi fictive pe Facebook pe numele unor vedete TV, printre care Andreea Marin, Teo Trandafir și Iulia Vântur.

RomaniaTV.net
11 oct. 2016, 10:45
JAF în numele unor vedete. Andreea Marin e foc şi pară, DIICOT e în alertă

Persoanele căutate de procurori au mai clonat și conturile de Facebook ale altor personalități, precum Rodica Popescu-Bitănescu, Stela Popescu, Sofia Vicoveanca sau Radu Vâlcan.

Conform unui comunicat al DIICOT, în perioada 2015 – 2016, patru suspecți au constituit un grup infracțional organizat, în cadrul căruia au acționat în mod coordonat prin crearea de conturi fictive într-o rețea de socializare pe numele altor persoane – vedete TV, postând fotografii reale ale acestora alături de informații personale (reale sau fabricate), care, prin natura lor, au cauzat prejudicii morale și de integritate.

În urma introducerii datelor informatice pe rețeaua de socializare, respectiv crearea de conturi fictive pe numele persoanelor publice, membrii grupului au demarat campanii umanitare nereale, cerând sprijin financiar. Astfel, numeroase persoane au accesat respectivul cont și au purtat diverse discuții, unele dintre victime fiind convinse de veridicitatea lucrurilor expuse, transferând pe numele autorilor sume de bani prin servicii bancare de transfer rapid de bani (Western Union).

Procurorii susțin că, în perioada 1 ianuarie 2015 – 2 august 2016, pe numele celor patru suspecți au fost efectuate, prin intermediul serviciilor de transfer rapid de bani, 360 de tranzacții de la 273 de persoane vătămate, suma totală transferată fiind în valoare de 33.853 dolari și 1.000 lei.

Cu ocazia perchezițiilor, au fost găsite și ridicate 6 telefoane mobile, 6 cartele SIM, un card de memorie, trei carduri bancare, o unitate de calculator, 15 chitanțe ridicare bani. La sediul DIICOT – ST Suceava vor fi aduse cinci persoane în vederea audierii.

„Contul meu nu a fost spart, cel oficial exista. Contul a fost clonat, cu aceeasi fotografie, oameni primeau cerere de prietenie si li se cerea pe privat sa doneze bani. Ei pot verifica daca este cel original. Nu pot sa nu vad naivitatea unor oameni, unii au intrat la mine pe cont si m-au intrebat. Cum isi poate imagina cineva ca intru pe privat sa cer bani? Nu e in regula, trebuie sa te gandesti cine e omul care face asta, ce reputatie are. Eu nu am stat sa astept sa se rezolve problema de la sine, ci eu am facut cererea catre Politie, am spus ce se intampla, deschizand practic o ancheta”, a declarat, la România TV, Andreea Marin.

„Eu vreau sa atentionez: nu am pagina de Facebook. Aceste persoae care au cerut bani in numele meu sunt escroci. Am inteles ca s-au strans bani multi in numele meu”, a spus, la rândul său, Rodica Popescu Bitănescu.