Jale pe piaţa financiară: Bursele din China, în cel mai mare declin, de 8,7 la sută. Şi ROMÂNIA e afectată

Bursa din Shanghai a închis luni în declin cu 8,7%. Acesta este cel mai mult după 2007 şi influenţează negativ şi restul burselor şi pieţelor valutare asiatice. Investitorii se tem de impactul încetinirii creşterii celei de-a doua mari economii a lumii.

24 aug. 2015, 09:11
Jale pe piaţa financiară: Bursele din China, în cel mai mare declin, de 8,7 la sută. Şi ROMÂNIA e afectată

Declinul pieţelor asiatice de capital a urmat scăderilor accentuate consemnate vineri de acţiunile din SUA şi Europa, transmite MarketWatch, citată de Mediafax.  La originea declinului se află îngrijorarea că avansul economiei chineze ar putea încetini semnificativ.

Pentru a creşte competivitatea exporturilor, Autorităţile chineze au decis în urmă cu două săptămâni să devalorizeze yuanul, luând prin surprindere pieţele. Investitorii vor urmări următoarea mişcare a autorităţilor de la Beijing, după ce Wall Street Journal a relatat că banca centrală se pregăteşte să inunde sistemul bancar cu lichidităţi pentru a stimula creditarea.

Indicele Shanghai Composite a coborât cu 9,5%, iar indicele Shenzhen cu 7,7%. La Hong Kong, indicele Hang Seng a scăzut cu 5,06%, Nikkei Stock Average al bursei din Tokyo cu 4,6%, în timp ce indicele australian S&P ASX 200 a pierdut 2,7%, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Panică în China: Bursele asiatice se prăbuşesc. Hong Kong, peste -6%

Pe piaţa valutară, ringgit-ul malaysian a atins minimul ultimilor 17 ani, moneda thailandeză baht la cel mai redus nivel din 6 ani, iar won-ul sud-coreean la un minim al ultimilor patru ani, faţă de dolar.

Piaţa de capital din China, care a pierdut peste 11% din valoarea sa săptămâna trecută, a început ultima săptămână din august la un nou minim istoric.

Fenomenul financiar se repercutează şi asupra altor pieţe financiare din lume, potrivit Business Insider. Astfel, La New York, indicele Dow Jones a pierdut 531 de puncte sau 3,12%, S&P 500 a pierdut 65 de puncte sau 3,18% și Nasdaq a pierdut 171 de puncte sau 3,52%, imediat după ce pieţele futures s-au deschis în noaptea de duminică spre luni.

Şi România are de suferit. Potrivit Agerpres, Bursa de la București deschide în scădere puternică prima ședință de tranzacționare din săptămână, indicele de referință BET, care arată evoluția celor mai lichide 10 acțiuni, era în coborâre cu 4,27%, după aproximativ 30 de minute de la deschiderea sesiunii de tranzacționare, la fel cum s-a întâmplat și pe bursele europene.