James Michel, preşedintele Republicii Seychelles, îşi dă DEMISIA

Președintele Republicii Seychelles, James Michel, și-a anunțat demisia - care va deveni efectivă din 16 octombrie - într-o alocuțiune susținută marți la televiziunea națională, informează AFP.

27 sept. 2016, 18:28
James Michel, preşedintele Republicii Seychelles, îşi dă DEMISIA

Acest anunț-surpriză urmează înfrângerii partidului său, Lepep (Poporul, în creolă), în legislativele din septembrie, în urma cărora opoziția a obținut majoritatea în parlament, pentru prima dată după revenirea la sistemul multipartit, în 1993.

Lepep, fost partid unic la putere din 1997, a obținut numai 10 fotolii de deputat, comparativ cu cele 15 obținute de coaliția de opoziție Linyon Demokratik Seselwa (Uniunea democratică seychelleză).

James Michel, 72 de ani, la putere din 2004 și care exercita atât împuterniciri de președinte, cât și de șef al executivului, va fi înlocuit de vicepreședintele Danny Faure, care va duce la capăt mandatul de cinci ani.

Michel plătește de asemenea pentru rezultatul dezolant din alegerile prezidențiale din decembrie 2015, când a fost reales pentru un al treilea mandat doar cu 50,15% dintre sufragii, cu 193 de voturi mai mult decât liderul opoziției Wavel Ramkalawan.

Republica Seychelles este un arhipelag format din 115 insule din Oceanul Indian, care își asigură veniturile în special din turism și pescuit, fiind cunoscut drept paradis fiscal. Este țara cu cea mai mică populație din toate statele Africii.

Sursa: Agerpres