Jan Ingenhousz, doctorul care a luptat cu boala care a facut milioane de victime

Au trecut 287 de ani de la nașterea lui Jan Ingenhousz. Pe 8 decembrie 2017, cei de la Google au decis să ne atragă atenția asupra unuia dintre cei mai importanți cercetători din seculul 18. Datorită lui avem o viziune mult mai clară vizavi de modul de funcționare al plantelor și a efectelor benefice pe care îl au pădurile și câmpurile de verdeață asupra calității aerului.

RomaniaTV.net
08 dec. 2017, 14:50
Jan Ingenhousz, doctorul care a luptat cu boala care a facut milioane de victime

Deși a rămas în istorie datorită eforturilor sale din domeniul cercetării, Jan Ingenhousz a fost în primul rând un doctor foarte priceput al vremurilor sale. În 1768 a reușit să inoculeze membrii familiei de Habsburg împotriva variolei. Ulterior, a devenit medicul personal al împărătesei Austriei – Maria Tereza și un consilier personal al acesteia.

Jan Ingenhousz s-a plimbat destul de mult pe parcursul vieții. Născut în 1730 în orașul Breda din sudul Olandei, la vârsta de 16 a devenit deja student în Leuven, cea mai importantă universitate din Belgia. În 1753 a absolvit facultatea, dar imediat după, a investit doi ani în cercetare în cadrul aceleiași universități.

În profesia de medic a început să activeze în 1755, când s-a întors în orașul său natal, Breda. După 9 ani, tătăl său a decedat, iar cercetătorul a decis să meargă la specializare în Anglia pentru a studia tehnicile moderne pentru imunizarea persoanelor împotriva variolei. Contemporanii și prietenii săi din acea vreme au fost Benjamin Franklin, Henry Cavendish și Joseph Priestey.

Primul său succes la scară largă din domeniul medicinei l-a obținut în 1767. La momentul respectiv, Jan Ingenhousz a reușit să elaboreze și să utilizeze o metodă proprie de imunizarea împotriva variolei pe care a folosit-o cu succes pe 700 de persoane. Datorită abilităților sale științifice, a fost imunizat George al III – lea.  În cazul Mariei Teresa a Austriei, a investit foarte mult timp în tratamentul copiilor săi de variolă.

Jan Ingenhousz a fost un biolog, chimist și fiziolog olandez, care a trăit între 1730 și 1799.

Jan Ingenhousz Google îl aniversează pe 8 decembrie pe Jan Ingenhousz cu unGoogle Doodle special. Jan Ingenhousz a fost un biolog, chimist și fiziolog olandez, care a trăit între 1730 și 1799.

Jan Ingenhousz Este cunoscut în lumea științifică mai ales ca fiind cel care a descoperit procesul de fotosinteză, arătând că lumina este esențială la plante în procesul absorbției de dioxid de carbon și eliberarea de oxigen.

Jan Ingenhousz În perioada în care a trăit a devenit cunoscut pentru că a reușit să îi imunizeze pe membrii familiei Habsburg împotriva variolei, iar apoi a devenit consilier și medic personal al Împărătesei Maria Tereza.