Japonia a creat un sistem de evaluare a pericolului reprezentat de faliile active

Japonia a creat un sistem pentru a evalua pericolul pe care îl reprezintă faliile active și riscul ca acestea să provoace un cutremur major, în contextul puternicelor seisme care au afectat sudul țării în luna aprilie, relatează EFE.

16 aug. 2016, 07:21
Japonia a creat un sistem de evaluare a pericolului reprezentat de faliile active

Sistemul, conceput de un grup guvernamental consacrat cercetării seismice, clasează faliile (S, A, Z și X) în funcție de probabilitatea de a provoca un seism, după cum a informat marți televiziunea publică niponă NHK.

Potrivit acestui sistem, se acordă rangul S faliilor cu înaltă probabilitate (de peste 3%) de a declanșa un cutremur major într-o perioadă de 30 de ani, rangul A se acordă faliilor cu o probabilitate cuprinsă între 0,1% și 3%, Z este pentru faliile cu probabilitatea sub 0,1%, iar în cazul faliilor catalogate cu rangul X nu se poate vorbi despre o posibilitate clară, dar nu este exclus riscul.

Acest sistem a fost dezvoltat după ce grupul respectiv, care publicase informații despre 97 de falii active importante, a fost criticat că nu evaluase în mod adecvat riscul producerii seismelor din primăvară.

Două seisme puternice au zguduit prefecturile Kumamoto și Oita din sudul arhipelagului nipon, în aprilie, provocând 50 de morți și însemnate pierderi materiale.

Potrivit evaluării anterioare, probabilitatea producerii acelor seisme era cuprinsă între 0 și 0,9%. Aplicându-se noul sistem, aproximativ o treime din falii ar atinge rangul S, conform unor declarații pentru televiziunea niponă.