Japonia inaugurează muzeul insulelor disputate de China şi Coreea de Sud. Seulul este revoltat

Japonia a inaugurat marţi, la Tokyo, un muzeu consacrat insulelor care constituie subiect de dispută cu China şi Coreea de Sud. Seulul nu a întârziat să ceară închiderea muzeului administrat de guvernul nipon şi care prezintă documente şi fotografii în susţinerea revendicărilor teritoriale ale Japoniei.

25 ian. 2018, 11:29
Japonia inaugurează muzeul insulelor disputate de China şi Coreea de Sud. Seulul este revoltat

„Sperăm ca această instituţie să ajute la o mai bună înţelegere asupra insulelor Takeshima şi Senkaku”, a declarat ministrul pentru probleme teritoriale, Tetsuma Esaki, citat de media locale.

Teritoriile revendicate de Tokyo sub numele Takeshima sunt controlate de Coreea de Sud sub denumirea Dokdo şi se află la jumătatea distanţei dintre cele două ţări.

Reacţia guvernului sud-coreean nu s-a lăsat aşteptată, acesta protestând „ferm împotriva deschiderii unui muzeu consacrat, în opinia sa, apărării unor „revendicări nejustificate”, potrivit Agerpres.

Japonia îşi testează sistemele de alertă. Un atac cu rachete balistice este oricând posibil

„Cerem închiderea sa imediată”, a insistat Ministerul de Externe sud-coreean, potrivit căruia „guvernul japonez trebuie să înceteze imediat tentativele sale disperate de a revendica Dokdo, care istoric, geografic şi conform legislaţiei internaţionale sunt parte integrantă” a Coreei de Sud.

În ce priveşte insulele controlate de Japonia sub numele Senkaku, acestea sunt revendicate de către China, unde sunt cunoscute ca Diaoyu. Situate în Marea Chinei de Est, acestea se află în centrul unui vechi diferend între Tokyo şi Beijing.

Relaţiile bilaterale dintre cele două puteri asiatice s-au deteriorat net în 2012, când Tokyo a decis „naţionalizarea” unora dintre aceste insule, iar ulterior s-au ameliorat în oarecare măsură, dar se menţin tensionate.