Japonia vrea să cumpere rachete capabile să atace locaţiile celor din Coreea de Nord

Japonia vrea să achiziționeze sisteme de rachete care să îi ofere, pentru prima dată, capabilitatea de a ataca locațiile rachetelor din Coreea de Nord, potrivit unor surse citate de site-ul televiziunii CNBC.

RomaniaTV.net
06 dec. 2017, 08:34
Japonia vrea să cumpere rachete capabile să atace locaţiile celor din Coreea de Nord

Statul japonez vrea să aloce o parte din bugetul pentru securitate, începând cu luna aprilie, pentru a studia dacă avioanele F-15 ar putea să lanseze rachete, inclusiv sistemul Multirol Aer-Sol (JASSM-ER), dezvoltat de compania americană Lockheed Martin și care e capabil să lovească ținte la 1.000 de kilometri depărtare.

„Există o tendință globală pentru folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune și este normal ca Japonia să le ia în considerare”, a adăugat sursa, completând că dorește să rămână anonimă din cauză că nu este autorizată să vorbească despre proiect.

Japonia vrea, de asemenea, rachete capabile să lovească la 500 de km, dezvoltate de compania norvegiană Kongsberg Defence & Aerospace, care să fie transportate de avioane militare de asalt F-35, a anunțat recent televiziunea Fiji.

Noile achiziții nu vor fi incluse în bugetul aprobat deja de ministrul japonez al Apărării, însă fonduri suplimentare ar putea fi alocate pentru evaluarea acestor tipuri de rachete, a adăugat sursa.

„La momentul actual nu suntem interesați să investim în asta. Ne bazăm pe Statele Unite să lovească bazele inamice și nu căutăm să ne schimbăm rolul”, a declarat ministrul Apărării, Itsunori Onodera, marți.

Coreea de Nord a testat o nouă rachetă balistică deasupra Japoniei, săptămâna trecută, atingând o altitudine de aproximativ 4.475 de kilometri și ar fi parcurs o distanță de 950 de kilometri, în 53 de minute.